TÜRKİYE’NİN 5. YEREL TOHUM MERKEZİ BODRUM’DA AÇILDI
BAŞKAN ARAS: “ÜRETİMDEN VAZGEÇERSENİZ GELECEĞİNİZİ KAYBEDERSİNİZ…”
2019 yılı Aralık ayında, Bodrum Belediye Başkanlığı tarafından “Bodrum Özüne Dönüyor” sloganıyla gerçekleştirilen I. Bodrum Tarım Çalıştayı sonuç bildirgesi kapsamında hazırlıkları tamamlanan Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi törenle hizmete açıldı.
Bodrum’un Mumcular-Bahçeyaka Mahallesi’nde, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine; CHP PM Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban, Süleyman Girgin ve Suat Özcan, CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, bazı STK başkan ve yöneticileri, TARKO başkan ve yöneticileri, bölge mahalle muhtarları, Karaovalı çiftçiler ile gazeteciler Cem Seymen, Ömür Gedik, sanatçı Yonca Evcimik, yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından davete iş yoğunluğu nedeniyle katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer davetlilerin gönderdiği mesajlar okundu. Karya Çiçekleri Halk Oyunları ekibini gösterisi sonrasında açılış konuşmaları yapıldı.
Kürsüye ilk gelen Bahçeyaka Mahalle Muhtarı Yücel Uyar, tarıma verdiği desteklerden dolayı Başkan Ahmet Aras’a teşekkür ederek, “Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, tohum depolama merkezi açılıyor, ürün alma garantisi de veriliyor, bize de bundan sonra üretmek düşüyor. Üretimden yana olan tüm yarımada halkına hayırlı olsun” dedi.
Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmazda Bahçeyaka Mahallesi’nde 6 bin 500 metrekarelik bir alanda yer alan Tarım AR-GE ve Yerel Tohum Merkezi hakkında bilgiler vererek, şunları söyledi:
“Gelecek nesillere aktaracağımız yerel tohumun, her insanoğlunun hakkı olan sağlıklı gıdaya ulaşma noktasındaki hakkını tekrar geri verme noktasında kararlıyız. Bugün burada açtığımız tesisin, yerel tohum ile AR-GE, yani tarımı bilimle, üreticiyi de eğitimle buluşturarak başka bir tarımın mümkün olduğuna inanıyor ve yaktığımız bu çoban ateşinin tüm yurtta alev alev yayılmasını diliyoruz.”
ARAS: BODRUM’DA UZUN ZAMANDIR KONUŞULMAYANLARI KONUŞUYORUZ
Bodrum’un geleceğini, geçmişinden kopmadan şekillendirmek ve gelecek nesillere üretken bir kültür bırakmak için çalışmaların sağlam adımlarla devam ettiğini belirten Belediye Başkanı Ahmet Aras da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Geçmişi tarıma dayalı olan Bodrum’da, uzun zamandır konuşulmayan ne varsa konuşmayaçalışıyoruz. Bodrum’un kendini doğru ifade etmesi gerektiğini tarihsel kültürel değerlerine sahip çıkması gerektiğini söylüyoruz. Bodrum’unimar kirliliği,deniz kirliliği, altyapı sorunları sel baskınları, gürültü kirliliği ya da deniz, kum ve güneş ile anılmasını istemiyoruz. Bodrum,çok daha kadim kültürlere sahip ve çok daha değerli hazineleri elinde barındıran bir yerdir ve bizler artık bunları hep daha yüksek perdeden dile getireceğiz.”
BAŞKAN ARAS: “ÜRETİMDEN VAZGEÇERSENİZ, GELECEĞİNİZİ KAYBEDERSİNİZ”
Pedesa’dan Termera’ya, Aspat’tan Karaova’ya kadar Bodrum’un her köşesinde binlerce yıldır tarım medeniyetlerinin izlerinin saklı kaldığını vurgulayan Başkan Aras, turizmin tarımı unutturduğunu ancak son salgınla beraber üretimin değerinin bir kez daha anlaşıldığını kaydetti. Aras, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim büyüklerimizden sonraki kuşaklar tarımı unuttu, biz bilmiyoruz.Kaybolmakta olan, bizden bir önceki kuşağın o son bilgilerini, tohumlarını depolamamız ve büyük bir bellek yaratmamız lazım ki bunu geleceğe taşıyabilelim. Bugün burada yapılan, küresel şirketlerin bizlere dayattığı o hibritli tohumları, belki de bizleri hasta eden ve bizi ona mahkum eden hatta gübresine ilacına kadar o tohumun her şeyine kadar yapıp satan kapitalist düşüncenin önüne geçmekteki ilk adımdır. Bizden önceki nesillerin binlerce yıldır biriktirdiği, gözü gibi saklayıp kiler köşelerinde sakladığı tohumları alacağız ve bu tohum merkezimizde Karaovamızın bağrında saklayarak gelecek nesillere aktaracağız. Tüm dünya şu gerçeği biliyor ve kabul ediyor; gıdayı kontrol ederseniz insanı kontrol edersiniz. Bizde diyoruz ki, eğer üretimden vazgeçerseniz geleceğinizi kaybedersiniz.”
Başkan Aras’ın ardından kürsüye gelen CHP Muğla Milletvekilli Suat Özcan,“İnsanlığın gelişmesiyle tarımsal üretim hep gündemde olmuştur. Makineleşmeye kadar gelinen süreçte insanoğlu birçok savaş yaptı. Günümüzün savaşları ise soğuk savaşlar şeklinde geçiyor. Tohum üzerine de Ahmet Başkanımızın da anlattığı gibi çok önemli savaşlar yaşanıyor”diye konuştu.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise “Eğer ülkenin tarım Bakanı, Belediye Başkanımızın yaptığı konuşmanın onda birini yapsaydı yada hayata geçirseydi biz buradaki odacıklarda, küçük alanlarda tohumu koruyor ve kolluyor olmazdık” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Yerel tohum demek ulusal güç demektir. Burada tarım ile turizmi buluşturan, yerel tohumlarımıza sahip çıkan, üreticiyi, çiftçiyi destekleyen Başkanımız Ahmet Aras’a ve ekibine teşekkür ediyor ve kendilerini buradan alkışlıyorum.” ifadelerini kullandı.
Son 20 yılda, 3 milyon hektar tarım alanının yok olduğunu açıklayan CHP PM Üyesiİstanbul Milletvekili Gökan Zeybekde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bodrum gibi dünyanın önemli bir turizm merkezinde, yerel tohum merkezi ve Ar-Ge çalışması yapan Belediye Başkanımızı yürekten kutluyorum. Geçmiş medeniyetler, yerleşim yerlerini yamaçlara tarım alanlarını ise ovalarda yapmışlar. Bizler büyük bir yanlışı uzun süredir konuşuyoruz, bu ülkenin tarım topraklarının imara açılması, fay hatlarının geçtiği vadi tabanlarının yada akarsu yataklarının imara açılmasının intikamını doğa sürekli ve düzenli olarak alıyor. İşte bu noktada, Bodrum Belediye Başkanımız burada, Muğla, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarımız da oralarda milyonlarca tarım toprağı üzerindeki rantı engellemek için büyük mücadele veriyorlar.”
SARIBAL: “BU ÇALIŞMAYA ULUSAL GÜVENLİK AÇISINDAN BAKMAK GEREKİYOR”
Bodrum’daki bu çalışmanın aslında bir ulusal güvenlik meselesi olduğuna dikkat çeken CHP PM Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbalda “Ekmek, gıda, su yoksa yaşam yok. Bütün dünya, bütün saltanat sizin olsa ekmeğiniz yoksa yaşayamazsınız. Egemen ülkeler, bunu gördüler, anladılar ve öyle davrandılar. Önce ürettiler kendi halklarını doyurdular, sonra fazlasını üretip bizim gibi ülkeleri müşteri yaptılar ve çevremizi kapladılar. Biz artık onlar için en iyi müşteriyiz” diye konuştu. Gıda egemenliği olmayan ülkelerin dışarıya bağımlı olduğunu söyleyen Sarıbal, sözlerine şöyle devam etti:
“Gıda egemenliğiniz yoksa sizi yabancılar doyuracak demektir. Bu açıdan çok net adını koymamız gerekir ki, Türkiye Avrupa kıtasında yaklaşık 18 bin türün, 13 binini kendi topraklarında bulunduran en zengin biyoçeşitliliğine sahip ülkedir. Bu ülkenin dışarıdan gıda alıyor olması, utanç duyduğum bir alandır. Türkiye’de tarımın sorunu bilimsel değildir. Ekonomik de değildir. Tarımın sorunu teknik değildir. Tarımın sorunu politiktir. Dolayısıyla, burada yapılan çalışmaya daha büyük bir pencereden bakmak gerekiyor. Ulusal güvenlik açısından bakmak gerekiyor, ülkenin bağımsızlığı açısından bakmak gerekiyor. Kadim kültürlerin binlerce yıllık birikimi olan lezzeti açısından bakmak gerekiyor.”
Konuşmaların ardından tohum yetiştirme alanına aday tohumların dikimi gerçekleştirildi. Ata ve aday tohumların saklandığı merkezin açılışını gerçekleştiren katılımcılar daha sonra tohumların saklandığı alanı gezdi.
Tören sonunda, TARKO Yönetim Kurulu Üyeleri, Yarımada’daki çiftçilerden topladıkları yaklaşık 60 yıllık tohumları Başkan Aras’a teslim etti.
BODRUM BELEDİYESİ TARIM AR-GE VE YEREL TOHUM MERKEZİ
Aralarında, 7 bin yıllık ata tohumlarının da olduğu çok sayıda yerel tohumu uygun koşullarda saklamak, üretmek ve çoğaltmak amacıyla kurulan merkezde 133 metrekarelik bir Tohum Saklama Alanı ile tohum çimlendirme ve laboratuvar gibi fiziki yapılanmalar yer alıyor. Merkezin tarla bölümünde ise Bodrum’un çeşitli yerel tohumlarından fide üretimi yapılacak, çoğaltılan tohumların bir bölümü uygun koşullarda koruma altına alınacak.