EtkinliklerKültür-Sanat

İTALYAN PİYANİST FRANCESCO LİBETTA NOTALARLA BÜYÜLEDİ

Bodrum’da devam eden 16. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, İtalyan piyano virtüözü Francesco Libetta’yı Koçtaş’ın etkinlik sponsorluğunda 25 asırlık tarihi taş ocağında konuk etti.

2500 yıllık tarihi taş ocağında Koçtaş’ın etkinlik sponsorluğu ile gerçekleşen gecede İtalyan virtüöz Bodrumlulara unutamayacakları bir performans sergiledi. Aldo Ciccolini tarafından “zamanının en yetenekli müzisyeni” olarak tanımlanan piyanist, orkestra şefi, besteci ve eğitmen Francesco Libetta, izleyicisinin karşısına Rossini, Schubert ve Liszt gibi tanınmış bestecilerin eserlerinden derlediği bir seçkiyle çıktı.

20’li yaşlarının başındayken Beethoven’ın 32 piyano sonatının tamamını üst üste seslendiren ilk İtalyan piyanist olma onuruna sahip Libetta, teknik zorluğuyla meşhur Godowsky’nin 53 etüdünü, Chopin’in Etütleri üzerine ezbere seslendiren ilk ve tek piyanist olarak tarihe geçti.

Antik Taş Ocağında Rossini, Schubert ve Liszt’li gece

Dünyanın her köşesindeki dinleyicisini, şaşırtıcı hızdaki parmaklarıyla büyüleyen, nadir sanatçılardan biri olarak anılan Libetta, festivalin ana sahnesi Antik Taş Ocağında, Bodrum’un sanat ve iş dünyasından çok sayıdaki klasik müzikseverin karşısına çıktı. Francesco Libetta festival sahnesinde ilk olarak Gioacchino Rossini’nin, “Un petit train de plaisir” başlıklı yapıtını seslendirdi. Bu eserin ardından geceye Franz Schubert’in bir eseriyle devam eden sanatçı, bestecinin, “Phantasie in C “Wanderer” isimli eseriyle gecenin ilk yarısını sonlandırdı.

Konser, aradan sonra Macar besteci Franz Liszt’le devam etti. İtalyan piyanist Libetta, bestecinin sırasıyla şu eserlerine yer verdi: ilk olarak, “Années de pèlerinage”, ardından “Sposalizio”; “Canzonetta del Salvator Rosa”; “Sonetto del Petrarca CIV” ve son olarak “Canzone (da Rossini) e Tarantella”. Performansını ayakta alkışlayan sanatseverler için tekrar sahneye gelen Libetta, iki kere bis yaptı. Bis öncesinde kendisine takdim edilen çiçek buketini sağ elinde tutarak, Frederic Chopin’in, “Op. 10 No.12 etüdü” üzerine Leopold Godowsky’nin sol el için uyarlamasını seslendirdi. Sanatçı bu eserin ardından bestesi yine Frederic Chopin’e ait “Waltz Op.64”le sahneden ayrıldı.

  1. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali sponsor ve destekçiler

Kurumsal Sponsorlar; TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi. Kumda Tema Sponsorları; Sistem A.Ş ve Gruptrans. Açılış Konseri Etkinlik Sponsoru, Liba Laboratuarları. Etkinlik Sponsorları; Koçtaş, Aris Life-Canderel, Jasmin Art Production. Festivalin bu yıl İşbirliği içersinde olduğu kurumlar ise Aktur A.Ş, Art Israel ve Culture Ireland’dan oluşuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları, Resmi Ulaşım Sponsoru olurken, Julius Meinl ve Hancı İnşaat ise Servis Sponsoru olarak yer alıyorlar. Festivalin medya sponsorları ise Digiboard, Radyo Halikarnas ve Radyo EKO.

Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, Toprak Ev Konserleri, Gümüşlük Sahili Konserleri ve Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü konserleri saat 20.30; Antik Taş Ocağı, ‘Taşta’ konserlerinin başlama saati 21.15’tir. Biletler, etkinlik olmayan günlerde 10.00-18.00 arasında Festival Merkezinden, etkinlik günlerinde saat 19.30’dan itibaren etkinlik mekânındaki gişeden temin edilebilir. Ayrıca biletler, 5 Temmuz Cuma gününden itibaren Biletix’ten temin edilebilecek.

www.gumuslukfestival.org

info@gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

www.instagram.com/gumuslukfest

  1. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinde sonraki konserler;

11 Ağustos – Kumda Piyano, yer: Toprak Ev, 20.30

16 Ağustos – “Taşta Festival Buluşması” Bodrum Oda Orkestrası, Lior Shambadal (İsrail) – Şef; Gülsin Onay – Piyano; Tolga Atalay Ün – Piyano; Deniz Akalın – Piyano, yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Art Israel işbirliği ile gerçekleşecek konserin Etkinlik Sponsoru Sistem A.Ş ve Gruptrans)

18 Ağustos – Begül Erhan (Türkiye) – Gitar, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30

20 Ağustos – Mathias Eick Quintet (Norveç): Mathias Eick (Trompet); Audun Erlien (Bas); Andreas Ulvo (Piyano); Hakon Aase (Keman); Torstein Lofthus (Davul), yer: Festival Merkezi, 20.30 (Aris Life-Canderel Etkinlik Sponsoru)

25 Ağustos Kumda Kontrbas, yer: Toprak Ev, 20.30

27 Ağustos – Gümüşlük Caz Kampı Açılış Konseri (Türkiye): Sibel Köse (Vokal); Ece Göksu (Vokal); İmer Demirer (Trompet); Engin Recepoğulları (Saksofon); Erkan Oğur (Gitar); Neşet Ruacan (Gitar); Eylül Biçer (Gitar); Can Çankaya (Piyano); Kağan Yıldız (Kontrbas); Berke Özgümüş (Davul), yer: Festival Merkezi, 20.30 (Jasmin Art Production Etkinlik Sponsoru)

31 Ağustos – Fidelio Trio (İrlanda): Darragh Morgan (Keman); Adi Tal (Viyolonsel); Mary Dullea (Piyano), yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Culture Ireland işbirliği ile gerçekleşecek konserin Etkinlik Sponsoru Koçtaş)

6 Eylül – “Kapanış Konseri” Gülsin Onay – Piyano Resitali, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30

GFA’da sonraki masterclasslar

30 Temmuz – 11 Ağustos GFA Piyano Masterclass; Francesco Libetta & Konstanze Eickhorst & Gülsin Onay

13 – 18 Ağustos GFA Şeflik Masterclass; Lior Shambadal

20 – 25 Ağustos GFA Kontrbas Masterclass; Fora Baltacıgil