GÜNEŞ BEBEĞİNİZİN CİLDİNİ YAKMASIN!
D vitamini vücudumuzdaki kalsiyum ve fosfor mekanizmamızı düzenleyen en önemli yapıtaşı. Kemik ve diş gelişiminin yanı sıra bazı kanser türlerini önlediği ve bağışıklık sistemini desteklediği yapılan çalışmalarla ortaya kondu. D vitamininin temel kaynağı ise güneş ışınları. Ancak dikkat! Güneş, bebeklerin özellikle kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynayan D vitamini yapımı için en değerli kaynak olsa da, ciltte güneş yanığına ve melonomaya (cilt kanseri) yol açabiliyor. İşte bu nedenle bebekleri güneş ışınlarından korumak çok önemli. Peki, D vitamini almasını sağlarken bebeğimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Yaz aylarında artış gösteren pişik oluşumunu önlemek için neler yapmalıyız? ‘Bebek sağlığı konusunda bilinmeyen kalmasın’ diyerek yola çıkan, sektörlerinin iki lider ismi Acıbadem ve Mustela’nın düzenlediği, “Bebekli Hayatımız” isimli seri etkinliklerde bu kez “Bebeklerde güneşli günlere hazırlık ve cilt bakımı” konuşuldu. Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nde halka açık gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Yazar-Oyuncu Şermin Yaşar’ın yaptığı söyleşide uzmanlar önemli uyarı ile önerilerde bulundu!
3 kurala dikkat!
Bebeklerde cilt bakımında yetişkinlerde olduğu gibi 3 temel kural var; cildi temizlemek, nemlendirmek ve güneşten korumak! “Ancak bebek cildinin erişkin cildi kadar kendini koruyabilecek hale gelmesi 3-4 yılı buluyor. Dolayısıyla bebeklerin ciltleri daha kolay hasarlanabiliyor, çevresel faktörlerden daha kolay etkileniyor. Bu nedenle bebeklerin cildine daha fazla özen göstermek gerekiyor” uyarısında bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeşim Tekin sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin uygulanan kimyasallar daha kolay emilip sistemik ulaşıma geçebiliyor. Bu nedenle ilk 6 ay güneş koruyucu ürünler kesinlikle sürülmemeli. Kimyasallar yerine güneş koruyucu kıyafetler giydirilmeli. Haftada 2-3 kez banyo yapılması yeterli olacaktır. Özellikle yenidoğan döneminde cildin bariyer fonksiyonunu çok iyi tamamlayabildikleri için cilt zeytinyağı ve vazelin gibi natural yağlarla nemlendirilmeli. Banyonun ardından, cildini kuruladıktan sonra, cilt hala tam kurumamışken nemlendirici sürmek ise ürünün daha fazla etkili olmasını sağlayacaktır.”
Bu saatlerde güneşe asla çıkarmayın!
Güneşin zararlı etkilerinden korumak için bebeğinizle dış ortamda yapacağınız aktivitelerde ise sabah saatlerini veya akşamüstünü tercih etmelisiniz. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Sancak, bebeğinizi güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00 – 15.00 saatleri arasında sokağa çıkarmamanız gerektiği uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Mecbur kaldıysanız, örneğin tatilde iseniz ağaçlıklı, koyu gölgeli yerleri tercih edin. Özellikle küçük bebekler için çadır ve şemsiye gibi koruyucular daha çok sauna etkisi yaratıp vücut ısısının artmasına neden olduğu için bunlardan kaçının. Bebeğiniz 6 aylıktan büyükse güneşe çıkarmadan 30 dakika önce de mutlaka 50 faktör ve üstü koruyucu krem uygulayın. Koruyucu etkileri 2-3 saat sürdüğü için kremi cildine sık sık uygulayın.” Özellikle denize girdikten sonra güneş koruyucu kremi yeniden tekrarlamanız çok önemli. D vitamini sentezi için bu saatlerden önce veya sonra, başına şapkasını geçirin ve güneş koruyucu ürün kullanmadan, kollarını açıkta bırakarak her gün 15- 20 dakika güneşte tutmanız yeterli olacaktır.”
Şapkasız ve gözlüksüz olmaz
Bebeğinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için doğru kıyafet tercihi yapmanız da çok önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Sancak yaz aylarında bebeğinize hava giriş çıkışını sağlayan özelliği sayesinde terlemeyi önleyen pamuklu ve güneş ışınlarını çekmeyen açık renkli kıyafetler giydirmeniz gerektiğini belirterek, “Terlettiği için naylon içeriği yüksek giysilerden ise kaçının. Uzun kollu tişörtler de güneşten korunmasına yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun başının güneşle doğrudan temas etmesini önlemek için geniş kenarlıklı şapka kullanın. Bunların yanı sıra UVA ve UVB’ye karşı koruyuculuğu olan kenarları kapalı güneş gözlüklerini tercih edin” dedi.
Pişige karşı 6 önemli kural!
Bez bölgesinde oluşan pişikler, yaz aylarında bebeklerde en sık görülen sorunların başında geliyor. Ciltte pullanma, kızarıklık veya sulantılı yaralar şeklinde oluşan pişikler bazen kalçalara kadar yayılabiliyor. Pişik oluşumunun ana nedeni, cildin tahriş olması. Bu sorunun da pek çok farklı nedeni olabiliyor. Alt bezinin sık değiştirilmemesi nedeniyle cildin idrar ve dışkı ile uzun süre temas etmesi, özellikle sıcak havalarda cildin terlemesi, besin alerjisi, alt bezin küçük gelmesi veya çok sıkı bağlanması, perine bölgesinin nemli kalması, mantar veya bakteri enfeksiyonları ciltte pişik yapabiliyor. Pişikler çinko içeren kremler, bebeğin altının sık sık değiştirilmesi ve havalandırılması gibi yöntemlerle genellikle tedaviye gerek kalmadan kayboluyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeşim Tekin ancak alınan tedbirlere rağmen 3 gün içinde geçmeyen pişiklerde ise mutlaka bir hekime başvurmak gerektiğine dikkat çekerek, “Çünkü geçmeyen pişiğin nedeni ikincil enfeksiyonlar, mesela mantar enfeksiyonları olabilir” dedi.
Sık sık bezini değiştirin, ılık suyla yıkayın!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Sancak pişiği önlemek için alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:
- Bez bölgesinin temiz ve kuru olması çok önemli. Bu nedenle pişiğin önlenmesindeki en etkili kural, bebeğin altını sık sık değiştirmek! Yenidoğan döneminde her 2 saatte bir, süt çocukluğu döneminde de 4 saatte bir alt bezini mutlaka değiştirmelisiniz. Aşırı sıcaklarda ise daha sık değiştirmenizde fayda var.
- Bez bölgesinin temizliğini mümkünse alt bölgesini yıkayarak yapın. Eğer şartlar uygun değilse temizliği ılık suyla ıslatılmış pamuklu bir bezle yapmanız, bebeğinizin cilt sağlığı için çok önemli.
- Seyahat ediyorsanız alkol içermeyen ıslak mendil kullanabilirsiniz. Cildin koruyucu tabakasını bozduğu için alkol içeren ıslak mendillerden ise kaçının.
- Kız çocuklarında bez bölgesinin temizliğini, dışkının idrar yollarına bulaşmaması için her zaman perine bölgesini hafif aralayarak önden arkaya doğru yapmalısınız. Erkek bebeklerde ise önce testis bölgesini, ardından geriye çekmeden sünnet derisini, en sonunda da anüs bölgesini temizlemelisiniz.
- Temizliği yaptıktan sonra cildine, gözenekleri kapattığı için pudra sürmeyin. Bunun yerine çinko içeren kremi ince bir tabaka halinde uygulayın.
- Bezini bağlamadan önce 5 dakika kadar açıkta bırakıp cildinin biraz hava almasını sağlayın.