GENÇLERİN YENİ MESLEK HAYALİ: FENOMENLİK
- Yeni Medya Konferansı’nın bu yılki konusu“Yeni Medya ve Fenomenlik” oldu.
“HEM MARKA HEM DE FENOMENLER İÇİN EN ÖNEMLİ KURAL: DÜRÜSTLÜK”
Kadir Has Üniversitesi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Yeni Medya Konferansı, 10 Nisan Çarşamba günü Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleşti. Danla Bilic başta olmak üzere birçok sosyal medya fenomeninin yer aldığı konferansta, “Sosyal Medya Fenomenleri ve Uzmanları, Nasıl Fenomen Olunur, Fenomenlerin Takipçi ve Kitleleri ile İlişkileri Nasıl, Fenomenler Nasıl bir Gelir Modeli ile Çalışıyorlar” gibi konular ele alındı.
10 Nisan Çarşamba günü “Yeni Medya ve Fenomenlik” temasıyla düzenlenen etkinlikte, DanlaBilic (danlabilic), Kadir Doğrubakar (Odun Herif) ve Burak Şahin (Burak Oyunda), Buse Plan (Busplan) ve Kabuhan& Elif Canpolat (5in1 Canpolat) gibi sosyal medya fenomenleri bir araya geldi.
Açılış konuşmasını yapan, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Çiğdem Bozdağ,“Bugüne kadarki Yeni Medya Konferanslarında Girişimcilik, Eğitim, ‘Post-Truth’, Büyük Veri, Kripto Para gibi yeni medyanın dokunduğu ve dönüştürdüğü konular işlendi. Bu yıl isetamamen yeni medyaya has bir konu olan fenomenlikten bahsediyoruz. Gençlerin büyük bir çoğunluğunun meslek hayali olarak fenomenliği gördüğü, fenomenlerin pazarlama, tanıtım, hatta siyasi tercihler konusunda önemli bir rol oynadığı, ‘influencer’ yani toplumu etkileyen insanlar olarak tanımlandığı bir zamanda yaşıyoruz. Ancak fenomenlerle ilgili çok tepeden bakan ve fenomenlerin ürettikleri içerikleri küçümseyen veya göz ardı eden bir taraf varken, aynı zamanda fenomenlik olgusunu sorgusuz sualsiz kabul eden, etik ve hukuki tartışmaları göz ardı eden bir diğer taraf mevcut. Biz de bu ikilemin ötesine geçip bu konuyu derinlemesine ve eleştirel bir biçimde ele almanın, fenomenliğin yeni medya açısından önemini ve getirdiklerini tartışmanın önemli ve zamanlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“SPONSORLUK VE MARKA DESTEKLERİYLE BİRLİKTE GİDEREK TİCARİLEŞİYOR”
Fenomenliğin profesyonelleştiğini ve fenomenlerin çoğu zaman bir ekiple birlikte hareket ederek profesyonel bir strateji etrafında içeriklerini ürettiklerini belirten Bozdağ, “Fenomenlikle ilgili bunun yanında şeffaf olmayan sponsorluk ilişkileri, vergilendirilmeyen gelirler, etik sınırları zorlayan cinsiyetçi, ayrımcı ve şiddet içeren içerikler de çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Ancak fenomenlik, mecralardan gelen reklam gelirleriyle, aldıkları sponsorluk ve marka destekleriyle birlikte giderek ticarileşiyor. Burada Youtube gibi mecraların içerik üreticilerine sundukları iş modellerinin ve reklam verenlerin de ana akımın ötesinde bir reklam stratejisi yaratma arayışının etkisi büyük” diye belirtti.
“YENİ MEDYA HEM SEKTÖRDE HEM AKADEMİDE KABUL GÖREN ÖNEMLİ BİR PLATFORM”
Her şeyin hızlı ilerlediği vedaha da hızlanacağını belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, “Böylesi bir dönemde her alanda olduğu gibi, iletişim için kullandığımız araçlar ve yöntemler de değişiyor ve değişecek. Biz Kadir Has Üniversitesi olarak bu değişimigördük ve 2009 yılında Türkiye’nin ilk Yeni Medya Bölümü’nü kurarak öncü olduk. Yeni Medya Bölümü, yeni iletişim teknolojilerinin yarattığı dönüşümleri ve beraberinde getirdiği yeni dinamikleri anlamayı amaçlayan bir bölüm iken, günümüzde artık iletişim ortamından yaşam alanına doğru evriliyor ve bu alanın bireysel, toplumsal, kültürel, siyasi, ekonomik ve etik etkilerini araştıran 21. yüzyılın en önemli eğitim disiplinlerinden birini temsil eden duruma geliyoruz.
Her yıl düzenlenen bu konferans, bu alanda çalışma yapanlara medyayı ilgilendiren kilit konuları tartışmak için önemli bir fırsat sağlıyor. Ne mutlu bize ki bu yıl sekizincisi düzenlenen “Yeni Medya Konferansı” artık yeni medya alanı açısından hem sektörde hem de akademide kabul gören önemli platformlardan birisi olarak görülüyor. Bir kadın rektör olarak beni çok mutlu eden bir başka konu da bu yıl diğer yıllara göre çok daha fazla kadın konuşmacımız var. Kadir Has Üniversitesi’nde rektörlük görevini alalı tam 1 yıl oldu. Bu süre içinde birçok önemli işlere imza attık ve atmaya devam edeceğiz. Öncelikli hedefimiz gerçek bir araştırma üniversitesi olmak. Bir yıl içerisinde çok değerli akademisyenlerimiz sayesinde yaklaşık 9 milyon TL’lik bir araştırma fonunu üniversitemize getirmeyi başardık. Bu, yıllar içinde artarak devam edecek” dedi.
“SOSYAL MEDYA FENOMENLİĞİ KAMERA KARŞISINDA KONUŞMAK DEĞİL”
Konferansa katılan fenomenler, doğal olmanın önemi başta olmak üzere, sosyal medya hesaplarında düzeni içerik paylaşmanın kendine özgü dinamikleri olduğu ve sadece bilgisayar karşısına geçip konuşmaktan daha öte bir durum olduğunun altını çizdi. Marka işbirliklerinde en önemli prensibin “Her teklifi kabul etmemek olduğunu belirten Danla Bilic iş birliği içinde olduğumuz markalara karşı, şımarıklık yapmamak ve markanın isteklerine saygı duymak çok önemli. Özellikle marka tanıtımlarında sosyal medya hesaplarından insanları kandırmak, sadece fenomenlere zarar verir. Kişiler ürünleri bir defa da olsa satın alsa bile memnun kalmadıkları ürünleri bir daha almayacaklardır. Hem marka, hem de fenomenler için doğruluk çok önemli” dedi.
Konferans sonunda Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aslı Tunç’un moderatörlüğünde, Turna.com Tepe Yöneticisi Dr. Kadir Kırmızı, Avukat Nihan Güneli ve Socialand Ajans Başkanı Arda Kofoğlu tarafından “Fenomenler Tarafından Üretilen İçeriklere Denetim”, “Sansür Uygulamasının Sadece Şirketlere Bırakılmaması”, “Reklam veren ve Influencer’lar Arasındaki İlişki”, “Markaların Influencer’lara Nasıl Yaklaştığı” ve “Fenomenliğin Hukuki Boyutu” tartışıldı. Ayrıca reklam veren ve influencer’lar arasındaki ilişkiden, markaların influencer’lara nasıl yaklaştığından ve bu konunun hukuki boyutundan bahsedildi.