OtomotivYaşam

BOSCH CİHAZLARI, ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KAZAYA KARIŞTIĞINDA ELEKTRİK KAÇAĞINI ÖNLÜYOR

  • Bosch yongaları, bir çarpışma sırasında elektrikli araçların bataryalarına bağlı küçük patlayıcı yükleri kontrol ediyor ve güç kaynağını izole ediyor.
  • Bosch’un yarı iletken yongaları; otomobildeki kişiler, kurtarma ekipleri ve ilk müdahale ekipleri için daha fazla emniyet sağlarken aynı zamanda hava yastıklarının da güvenilir bir biçimde açılmasını sağlıyor.

Reutlingen/Almanya – Yollarda elektrikli otomobillerin sayısı arttıkça, bir çarpışma durumunda ne yapılması gerektiği konusunda  sürücüler kararsız kalıyor. Kurtarma ekipleri için de elektrikli motorların getirdiği yeni zorluklar söz konusu oluyor.

Oysa diğer araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlar da bu gibi olaylara karşı güvenlik özellikleriyle donatılıyor. Örneğin, Bosch’un yarı iletkenleri bir kaza sırasında elektrik çarpması riskini önlemeye yardımcı oluyor. Özel olarak tasarlanan yongalar, bir saniyeden çok daha kısa bir sürede aracın güç devrelerini kapatıyor. Bu, kurtarma ekiplerinin anında çalışmaya başlamasına imkan veriyor, ilk müdahale ekiplerinin ve araçta bulunan kişilerin güvende olmasını sağlıyor. Bosch Otomotiv Elektroniği Bölümü İcra Kurulu Üyesi Jens Fabrowsky, “Yarı iletken teknolojimiz, hibrit ve elektrikli araçların emniyetinde hayati bir rol oynuyor” dedi.

Bosch, bir çarpışma durumunda batarya bağlantısının güvenli bir şekilde kesilmesini sağlamak üzere araç üreticilerinin özel sistemleriyle birlikte çalışan yarı iletken yongalar sunuyor. Almanya İtfaiyeciler Derneği (DFV) Başkan Yardımcısı Karl- Heinz Knorr, “Karayollarında kazaya karışabilecek elektrikli araç sayısındaki artış dikkate alındığında, kazazedelere mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde yardım etme ve onları kurtarma görevimizi yerine getirebilmek için bu sistemler son derece önemlidir” diye konuştu.

Kontrollü patlamalar, kabloları izole ediyor

Birçok insan, bataryadaki akımın bir hibrit veya tamamen elektrikli otomobilin metal gövdesine sızabileceği düşüncesiyle bir kaza neticesinde hasar gören kablolardan endişe ediyor. Neticede bu bataryalar 400 ila 800 voltluk bir  gerilim sağlamak üzere tasarlanıyor. Bosch’un yarı iletken yongaları, yüksek voltajlı bataryanın bağlantısının otomatik olarak kesilmesini sağlıyor ve böylece kaza yerinde bulunan hiç kimse, akım taşıyan bileşenlerle temas etmiyor.

Yarı iletken cihazlar, bir piroteknik emniyet şalteri sisteminin veya diğer adıyla fişekleme sigortasının bir parçasıdır. Bu sistemler, küçük patlayıcı yükler aracılığıyla yüksek gerilimli bataryanın tüm kablo bağlantı bölümlerini patlatır ve böylece gücün dolaşımı hızlı ve etkin bir şekilde kapatılır. Bosch yarı iletkenleri, bu sistemlerde önemli bir rol oynar. Örneğin, hava yastığı sensörleri bir çarpışma algıladığında, on milimetreden büyük olmayan ve sadece birkaç gram ağırlığındaki küçük cihazlar, fişekleme sigortasını tetikler. Bu tetikleme neticesinde, batarya ünitesi ve güç elektroniği arasındaki yüksek voltajlı kabloyu ayıran küçük patlamalar başlar.  Akımın bu şekilde kesilmesiyle, elektrik çarpması veya yangın riski ortadan kaldırılır.

Birkaç milimetrekarelik silikon üzerindeki karmaşık devreler

Fişekleme sigortası sisteminde kullanılan CG912 entegre hava yastığı sistemi, uygulamaya özel entegre devre veya bir diğer adıyla ASIC’tir. Bu durumda özel uygulama, otomotiv emniyetidir. Fabrowsky, “Artık bir tırnaktan daha küçük olan, ama buna rağmen milyonlarca transistör içeren ASIC’lerimiz, bir saniyeden daha kısa bir sürede emniyet işlevlerini güvenilir bir şekilde etkinleştirmek için özel olarak tasarlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Bosch tarafından hava yastıklarının serbest bırakılmasını tetiklemek için geliştirilen CG912, milyonlarca kez güvenilir bir şekilde çalıştı. Modern araçlar, sadece hava yastıkları ve emniyet kemeri germe tertibatı gibi emniyet özellikleri için değil, aynı zamanda hız sabitleme sistemi, mesafe sensörleri, uzun far destek sistemi, şeritte kalma desteği, yağmur sensörleri ve sürücü yorgunluk algılama sistemi gibi emniyet özelliklerini kontrol etmek amacıyla düzinelerce entegre devreye sahip bulunuyor. Fabrowsky bunu, “Günümüzde, yonga kullanımını gerektirmeyen bir otomotiv mühendisliği alanı neredeyse bulunmamaktadır” diyerek yorumladı.