BAŞKAN ARAS’TAN 18 MART MESAJI
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Mesajında, “Çanakkale muharebeleri; azın çoğa, yokluğun varlığa ve mazlumun zalime karşı dik duruşunun muharebesidir” ifadelerini kullanan Başkan Aras, Çanakkale Zaferi’nin ” Anadolu insanının tek yürek, tek bilek karşı duruşunun destanıdır.” dedi.
Belediye Başkanı Ahmet Aras, mesajında şunları kaydetti:
“Tarihimizin destanlaşmış öyküsü Çanakkale Savaşı, 18 Mart 1915’de başlamış ve 19 Ocak 1916’da bitmiştir. Ülkenin her yanından on binlerce genç, kadın ve çocuğun katıldığı bu savaş, emperyalist devletlere karşı Anadolu halkının şanlı direnişidir.
Çeliğin ve teknolojinin devlerine karşı, açlığa ve yokluğa rağmen, mermi sağanağına göğsünü siper eden halkın zaferidir.
Denizde başlayıp karada 9 buçuk ay süren bu savaşın üzerinden 106 yıl geçti. Çanakkale’de vatan toprağının her santimetre karesine kahramanlıkla yazılan bu destan, inançlı bir halkın işgale karşı zaferle sonuçlandırdığı direnişinin destanı olarak yazıldı.
Çanakkale muharebeleri; azın çoğa, yokluğun varlığa ve mazlumun zalime karşı dik duruşunun muharebesidir!
Anadolu insanının tek yürek, tek bilek karşı duruşunun destanıdır!
19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in, Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal olarak tarih sahnesinde parladığı yerdir.
“Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” diyen komutanının emrini gönülden yerine getiren askerlerin hayatını, sevgisini, kutsal bildiği vatan için tereddütsüz yok saymasının kararlılığıdır.
Erkekler ile birlikte ön saflarda savaşan piyade ve keskin nişancı kadınların ortak mücadelesidir.
Arıburnu cephesinde şehit düşen Boyabatlı Ömeroğlu Mustafa’nın üzerinden çıkan mısralaradır:
“Çanakkale’yi siz sandınız boştur
Davulun sesi de uzaktan hoştur
Saptığınız bu yol bir dik yokuştur
Bugün vatan bizden razı olacak
Nefer şehit, ordu gazi olacak
Çanakkale’yi hiç verir mi Türkler
İstanbul’u alacak bir er,
Var mıdır dünyada: nerede o asker
Bugün vatan bizden razı olacak
Nefer şehit, ordu gazi olacak”
Anadolu, Çanakkale’de yazdığı destanı, Milli Mücadele ile taçlandırmıştır. Bugün üzerinde yaşadığımız ve ferdi olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin doğmasında Çanakkale muharebelerinin yeri ve önemi büyüktür.
Savaş boyunca bir metrekareye ortalama 6000 mermi düşmüştür. Bu oran dünya savaş tarihinin en yüksek oranıdır.
Savaş alanında çok yakın mevzilerde savaşıldığı için, havada çarpışarak birbirine geçmiş çok sayıda mermi geride kalmıştır.
Bu destanı yazan kahramanlarımız, (Türkülerimiz de söylendiği gibi) 15’lilerdir. Yani 1315 doğumlulardır. Bunlar o zaman 15-16 yaşlarında daha bıyıkları bile terlememiş gençlerdir.
Rüştiye talebelerimizdir, lise öğrencilerimizdir. Çanakkale’de şehit düştüğü için İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Mektebi, Balıkesir Muallim Mektebi öğrencileri 4-5 yıl mezun verememişlerdir.
Aynı destan, Sakarya Muharebesi’nde “Hattı müdafaa yok, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır.” diyen Mustafa Kemal Paşa’nın etrafında birleşen subayı, askeri, aydını, öğrencisi, kadını, erkeği, köylüsü, şehirlisi, doğulusu ve batısıyla Milli Mücadele’de tekrar yazılmış ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.
Bugün bu topraklarda özgürce yaşayabiliyorsak, “Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” diyen Mustafa Kemal’in emrine uyan ve ölüme gülerek giden on binlerce şehidin sayesindedir.
Vatan uğrunda sonsuzluğa erişen ve Çanakkale Zaferi’nin onurunu bizlere miras bırakan tüm gazi ve şehitlerimizin, Çanakkale’yi Anadolu’nun özgürlük mücadelesine önsöz yaparak, varlığını ulusunun varlığına armağan eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun.
Çanakkale’yi geçilmez kılan kararlılık ve inanç, gelecek nesillerimize miras bırakmak için Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş değerlerini de aynı kararlılıkla ve inançla savunacaktır. Huzur içinde uyuyun.”