EtkinliklerSergi

ŞEVKET SABANCI KÜLTÜR MERKEZİ, HANEFİ YETER’İN ESERLERİNİ AĞIRLIYOR

Hanefi Yeter’in “Avun-ma” adlı resim-heykel sergisi, Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.

Bodrum Belediyesi Turgutreis Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi “Yaza Merhaba” Karma Resim Sergisinin ardından Hanefi Yeter’in “Avun-ma” sergisine ev sahipliği yapıyor. Yeter’in özellikle son iki senede yaptığı resimlerin yer aldığı serginin açılışına çok sayıda sanat sever katıldı. Açılışa ayrıca, Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Sanat Kurulu Başkanı Devlet Sanatçısı Devrim Erbil, Sanat Kurulu üyeleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Erol Turgut, Bodrum Belediyesi koordinatörlerinden Hüseyin Çakaloğlu ve Mehmet Kocair, Bodrum Belediye Meclis Üyesi Osman Küçükyüzbaşı,  Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Gülizar Akbay da katıldı.

Sergi açılışında konuşan Bodrum Belediyesi Turgutreis Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Sanat Komisyonu Başkanı Devrim Erbil, Yeter’in kendisinin öğrencisi olduğunu belirterek, “Hanefi benim öğrencim, akedemiden, 1967’den. Hocalığın güzel tarafı bu. Öğrenciniz ünlü bir sanatçı olursa ki Hanefi öyle. Her sergisinde yenilikler kattığını görüyorum. Bu sergide kendi çizgisine yeni katkılar getirdiğini, sanatını her zaman geliştirdiğini, üstelik sadece tual üzerinde renklerle ve fırçalarla uğraşmak değil, heykel sanatına yöneldiğini ve resimle heykeli birleştirdiğini; bir bakıma, onun büyük işlerini her zaman her yerde görebilirsiniz. Onun için Hanefi’yi gönülden kutluyorum. Bodrum bir sanat kenti olma içerisinde. Biz, sevgili Başkan Kocadon ile bu konuda iki yıldır konuşuyoruz. Buradan başlayarak Bodrum’da sanat için çok güzel bir ortam var. Tabi iklimi, doğası, tarihi, ondan bahsetmiyorum. Burada daha çok sanat olmalı, Bodrum bir sanat kenti olmalı diye bir projemiz var. Burası daha etkin sergilerle dolsun istendi. Bodrum ile ilgili sanatçıların müzelerinin kurulması, dünyanın sanatçılarının buraya gelmesi. Bodrum’da Çağdaş Sanatlar Müzesi kurulması gibi Bodrum’un hem yaşamına hem sanat ortamına kavuşması gibi birçok proje var. Bu projelerden söz etmek yerine bunların gerçekleştiği anlarda sizlerle olmayı diliyorum. İnşallah, bunlar olacak. Başkanın Bodrum’u sanat kenti yapma heyecanına belediyeden arkadaşlar da katılıyorlar, destek oluyorlar. Daha çok desteği sizden bekliyoruz, halktan bekliyoruz. Bunlar, tabi sadece bizim çabamızla değil Bodrum’u gönülden sevenlerin desteği ile olur. Benim yeni bir Bodrumlu olarak bu  öğrencimin böyle bir sergiyi burada açıyor olması heyecanımı bir kat daha artırıyor. Hepinize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bodrum Belediyesi Koordinatörü Mehmet Kocair ise Bodrum’un sanat ve kültür merkezi olduğunun altını çizerek, “Sanat ve kültür merkezi Bodrum’a böyle güzel bir sergiyle katkıda bulunduğunuz için çok teşekkürler. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da bu katkılarınızdan dolayı teşekkürlerini iletti.” dedi.

Sanatçı Hanefi Yeter, Bodrum’da olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Resimlerimin çoğu son iki senede yaptığım resimler. Aşağı yukarı 7-8 senedir alışveriş merkezlerine heykeller yapıyordum. Bu son resimlerimde yine insan odaklı, insanın sorunları, sevgileri, mutlulukları, doğayla ilişkisini yan yana getirmeye çalıştım. Kâh bir türkü bana eşlik etti onun sözünden yola çıkarak bir resim yaptım kâh okuduğum bir sözün beni içine çektiği zaman algıladığım bir takım şeyleri resmetmeye çalıştım. Onları izleyicilerimle paylaşmaya çalışıyorum. Acaba ne kadar ulaştırabiliyorum, ulaştıramıyorum bilemiyorum. Genellikle son dönemde yaptığım resimleri ahşap üzerine çalışıyorum. Malzeme olarak daha çok ahşap tercih ediyorum. Köşede de, ben bir defter hastasıyımdır, her gün sabah akşam deftere resim yaparım. Orada deftere yaptığım eskizleri göreceksiniz. Tekrar hoş geldiniz diyorum.” dedi.

Yurt içi ve yurt dışında bugüne kadar çok sayıda kişisel ve karma sergide eserleri sergilenen Sanatçı Hanefi Yeter, “Avun-ma” adlı resim heykel sergisiyle 10 Ağustos 2017 tarihlerine kadar 10.00-22.00 saatleri arasında sanatseverlerle Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde  buluşacak.

Doğa, insan ve hayvan temaları üzerinde yoğunlaşarak eserlerini hazırlayan Yeter’in sergi küratörlüğünü İbrahim Karaoğlu yapıyor. Sanatçının türkülerden ve şiirlerden esinlenerek hazırladığı eserleri de sergide dikkat çekiyor.

Hanefi Yeter:

1972’de İDGSA Resim Bölümü’nü (Bedri Rahmi Atölyesi) ve 1978’de Berlin Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1970 yılında Akademinin 6. sınıfında Paris’e giden sanatçı, Academie deş Beaux Arts’da sanat eğitimi görmeye hak kazandı, ancak özel nedenlerle İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. Hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun desteğiyle dönem kaybı dikkate alınmayarak eğitimine devam etti. 1972 yılında mezun olan sanatçı, notlarının yüksekliği ve Burslar Jürisinin kararı ile Yurtdışı Devlet Bursunu kazandı ve Yüksek Lisans Eğitimi için Berlin’e gitti. 1976 yılında Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. Uzun yıllar çalışmalarına Almanya’da devam etti.

Doğu Almanya’da ilk kişisel sergi açan Türk asıllı sanatçı oldu. Bu sergisinde özel izinle kataloğu basıldı. Çok sayıda karma sergide, kitaplarda, kataloglarda, afişlerde ve değişik ülkelerin basın organlarında yer aldı. 56’sı yurtdışında olmak üzere yaklaşık 90 kişisel sergi gerçekleştirdi ve çok sayıda karma sergiye katıldı. Yurt içi ve yurt dışında müze ve özel koleksiyonlarda birçok eseri bulunan sanatçı, son yallarda yoğunluk verdiği heykelleri, Ankara, Mersin, Denizli gibi illerde yeni kurulan Forum çarşılarında yer aldı. Sanatçının, Münir Nurettin Selçuk’un el yazması notalarının da yer aldığı, şarkıların notaları ile Türkçe ve Almanca sözlerini içeren ve bir set halindeki “Anılarda İstanbul” adını verdiği gravürleri Ankara’da ilk kez bir sergi düzeninde sunuldu. 1982 yılında editör Volker Martin tarafından hazırlanan “Hanefi Yeter 1962-1982″ kitabı yayınlandı. Berlin Müzesine eserleri alındı. Berlin’de 5 duvar resmi, 2 seramik cephe, 2 mozaik pano, 1 heykel, Darmstadt’ta 3 adet duvar resmi gerçekleştirdi.

Düş ve dans konulu resimlerle ilgilenen sanatçı, bu resimlerde yağlı boyanın yanı sıra, yaprak altın ve gümüş gereçler kullanırken zaman zaman kolaj tekniğinden yararlanıyor. Her şeyin sürekli bir değişim ve başkalaşım içinde bulunduğu yaşamda, sanatın da bu değişime ayak uydurması gerektiği ilkesinden hareket ediyor. Resimlerinde doğa, tarih ve insan gibi üç temel izlek çevresinde, büyük boyutlu kompozisyonlara yönelmekte, insan varlığını, tarihsel gelişme süreçleri içinde sorgulayıcı bir resim dili kullanıyor. Almanya Berlin’de yaşayan sanatçı, serbest sanatçı olarak çalışmalarını sürdürüyor.