EBRD, TÜRKİYE’DEKİ EN BAŞARILI KÜÇÜK ÖLÇEKLİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ PROJELERİNİ ÖDÜLLENDİRDİ
İstanbul’da bugün gerçekleşen törende Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve ortakları, Türkiye’de enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) altında 2013 – 2016 yılları arasında finanse edilen en başarılı projeleri ödüllendirdi.
2010 yılında başlatıldığından bu yana, EBRD tarafından yönetilen bu Program, esas olarak KOBİ’lerin enerji verimliliğin iyileştirmek üzere finans sağlamayı amaçlamıştır. . Bu aşamada Programın üçüncü fazı olan TurSEFF III’ün lansmanı da bugünkü törende gerçekleştirilmektedir. TurSEFF III kapsamında, önceki fazlara ilaveten, bankalar ile birlikte finansal kiralama (leasing) kuruluşları ile de ortaklıklar kurmak ve belediye projelerine finans sağlamak hedeflenmektedir.
Bugüne kadar katılımcı olan altı yerel bankaya küçük ölçekli sürdürülebilir enerji projeleri için 600 milyon Euro’dan fazla kredi tesis edilmiştir. Bu fon yapısı içerisinde Avrupa Yatırım Bankası ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankasının fonları da mevcuttur.
860’dan fazla proje finanse edilmiş ve bu projeler ile toplam 800.000 aracın karbon salımına karşılık gelen yıllık 2 milyon ton karbondioksit eşdeğeri azaltım gerçekleşmesi beklenmektedir. Elde edilen toplam enerji tasarruf miktarı Türkiye’de 3 milyon kişinin tükettiği elektriğe tekabül etmektedir
Yenilenebilir enerji projeleri ile güç ve ısının bir arada kullanıldığı projeler de dâhil olmak üzere TurSEFF ‘in finanse ettiği kurulu güç kapasitesi yaklaşık 400 MW’dır. Bu pastadan en büyük payı yaklaşık yüzde 50’ye karşılık gelen 200 MW ile güneş enerjisi yatırımları almaktadır
MWH Global Türkiye Genel Müdürü Murat Sarıoğlu, “Enerji verimliliği finansmanını daha da genişletmek için “Vakıfbank Ticari Binalarda Enerji Verimliliği Kredisi”, “Vakıfbank Elektrik Motorları İyileştirme Kredisi”, “Türkiye İş Bankası Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi” ve “Yapı Kredi Yeşil Kredi Sistemi Geliştirme” olmak üzere dört adet yeşil finansal ürün geliştirip, bunları piyasaya sürmek üzere TurSEFF katılımcı bankalarını destekledik. Farkındalığı arttırmak suretiyle, pazarın büyümesini teşvik ederek kendilerinden sürdürülebilir enerji finansmanını daha ileri seviyelere götürmeleri beklenmektedir.” demiştir.
Avrupa Birliği, bu programa, katılım öncesi mali yardım aracı üzerinden, Türkiye Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yakın işbirliğiyle teknik yardım ve danışmanlık hizmetleri kapsamında fon sağlayarak destek vermektedir. Bu fon ile EBRD; katılımcı bankalara, yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği projelerine finansman arayan özel sektör kuruluşlarına ve belediyelere proje bazında teknik danışmanlık hizmeti sağlayabilmektedir.
Bankalar için ödüller:
Denizbank “İklim Değişikliği Önlemede En Başarılı Banka” ödülüne hak kazanmıştır. Denizbank’ın sürdürülebilir enerji yatırımlarındaki becerisi, bankayı TurSEFF kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılmasında en çok başarı gösteren banka haline getirmiştir. Önlenen karbondioksit eşleniği, 240,000 aracın yıllık karbon salımına eşdeğerdir.
Türkiye İş Bankası “Güneş Enerjisi Santrali Finansmanında En Başarılı Banka” ödülüne hak kazanmıştır. Güneş enerjisi sektöründe, TurSEFF kapsamında, 90 MW fonlayan İş Bankası, bu tür yatırımlarda öncü konumundadır.
Vakıfbank “Enerji Verimliliği Finansmanında En Başarılı Banka” ödülüne hak kazanmıştır. Vakıfbank TurSEFF kapsamında 160 enerji verimliliği projesi finanse ederek, bu alanda en başarılı banka olmuştur.
Yapı Kredi “Proje Üretiminde En Başarılı Banka” ödülüne hak kazanmıştır. TurSEFF’e ilk olarak programın II. fazında katılan Yapı Kredi, programa ve onun hedeflerine olan özverisi sayesinde 740’tan fazla proje üretmiştir.
Yatırımcılar için ödüller:
Doğu Star “İklim Değişikliği Önlemede En İyi Proje” ödülünü kazanmıştır. Denizbank tarafından finanse edilen ve 35,000 aracın yıllık karbon emisyonuna eşit sera gazı salımını engelleyecek olan bu proje, Malatya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 2.4 MW kurulu gücünde bir çöp gazı santralinin kurulması ve işletilmesini kapsamaktadır. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı Sn. Ahmet Çakır da, projeye olan katkılarından dolayı bu ödüle ortak olmuşlardır.
Esko Enerji “En Yenilikçi İş Modeli” ödülünü kazanmıştır. Denizbank tarafından finanse edilen bu proje kapsamında, İstanbul’da bir hastane ile yatırımın teknik ve finansal risklerini üstlenen Esko Enerji arasında 10 yıl süreli bir sözleşme imzalanmıştır. Bu model sayesinde, hastanenin enerji faturaları kısa bir süre içerisinde azaltılıp, aynı zamanda güç kaynağının da yüksek kalitede kalması ve arzın güvenli hale getirilmesi sağlanmıştır. Esko Enerji yatırımı, TurSEFF kapsamında finanse edilen ilk ESCO (Enerji Hizmetleri Şirketi) projesidir.
YBT Enerji “Güneş Enerjisi Santrali Projesi Geliştirmede En İyi Uygulama” ödülünü kazanmıştır. Türkiye İş Bankası tarafından finanse edilen bu proje, Antalya ilinde yüksek kalite standartları gözetilerek kurulan ve işletilen 2 MW kurulu gücünde bir fotovoltaik güneş enerjisi santralini kapsamaktadır.
Elfa Enerji “En Yüksek Çevre Standartlarını Uygulayan Proje” ödülünü kazanmıştır. Elfa Enerji, rüzgâr enerjisindeki uzmanlığını en katı çevresel ve sosyal standartları göz önünde bulundurarak kurduğu enerji santraliyle kanıtlamıştır. Türkiye İş Bankası tarafından finanse edilen bu proje, bir “Gönüllü Karbon Piyasası” standardı olan “Gold Standard” tescili almaya hak kazanmıştır.
Oğullar Asfalt “Finansal Performansı En İyi Enerji Verimliliği Projesi” ödülünü kazanmıştır. Oğullar Asfalt, zorlu piyasa koşullarına rağmen, enerji giderlerini düşürüp, rekabet gücünü artırarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Vakıfbank tarafından finanse edilen bu proje kapsamında, Oğullar Asfalt’ın Antalya’daki mevcut asfalt üretim hattı, fuel-oil yerine LNG kullanan yeni bir sistem ile değiştirilmiştir. Bu sayede üretim kapasitesi artırılmış ve enerjinin daha verimli kullanılması sağlanmıştır.
İlayda Hotel “Teknoloji Seçim Aracını En İyi Kullanan Proje” ödülünü kazanmıştır. Teknoloji Seçim Aracı €250,000’nun altındaki yatırımların kredilendirme süreçlerini hızlandırmak amacıyla geliştirilmiştir. İlayda Hotel, Kuşadası’ndaki tesisini sürdürülebilir hale getirmek için, bu aracı kullanarak birçok türde küçük ölçekli enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları gerçekleştirmiştir. Projeler Vakıfbank tarafından finanse edilmiştir.
Saydam Tekstil “Üretimde Otomasyonu En İyi Kullanan Proje” ödülünü kazanmıştır. Saydam Tekstil, yapmış olduğu proses otomasyonu yatırımlarıyla Bursa’da bulunan fabrikasını geliştirmiştir. Yapı Kredi tarafından finanse edilen bu proje sayesinde, üretimde otomasyon daha etkili bir şekilde kullanılabilmiş, enerji harcamaları azalmış ve hatalı ürün sayısı en aza inmiştir.
Kılıç Holding “Kırsalı Elektrikle En İyi Buluşturan Proje” ödülünü kazanmıştır. Kılıç Holding, Muğla, Salih Adası’ndaki maliyeti yüksek ve çevre kirliliğine sebep olan dizel jeneratörlerin kullanımını azaltmak için 100kW gücünde şebekeden bağımsız bir güneş enerjisi sistemi kurmuştur. Proje Yapı Kredi tarafından finanse edilmiştir.