ADIM ADIM CUMHURİYETİN İZİNDE!
ADIM ADIM CUMHURİYETİN İZİNDE!
Millî Mücadele’nin başlamasının üzerinden bir asır geçti. Ulu önder Atatürk, tam 101 yıl önce 1919 yılında Bandırma Vapuru ile Samsun’a ayak basmış ve dört yıllık mücadele sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmıştı. Enuygun.com 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın yaklaşmasıyla cumhuriyet coşkusunu yaşayabileceğiniz yerleri sizin için derledi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en değerli miraslardan biri olan cumhuriyetin ilanının 97. yıl dönümünü coşkuyla kutlama hazırlanıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 101 yıl önce 1919 yılında Bandırma Vapuru ile Samsun’a ayak basmış ve dört yıllık mücadele sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmıştı. Günün anlam ve önemini anlamak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını anmak için Türkiye’nin Seyahat Sitesi Enuygun.com, cumhuriyet coşkusunu yaşayabileceğiniz yerleri sizin için derledi.
Bandırma Vapuru – Samsun
Samsun limanında yer alan Bandırma Vapuru aslında orijinal vapur değil ancak aynısı tasarlanarak yapılmış. Yaşanan zorlu günlerin simgesi haline gelen Bandırma Vapuru bugün, müze olarak ziyaret edilebiliyor. Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasından sonra tarihte çok önemli bir yer alan vapurun replikasında döneme ait eşyalar sergileniyor. Cumhuriyet coşkusunu yaşamaya Samsun’dan başlamak iyi bir fikir olabilir.
Amasya – Saraydüzü Kışla Binası
Atatürk’ün Mili Mücadele’nin ilk yıllarında Amasya’ya geldiğinde kullandığı ve Amasya Bildirgesi’nin yazıldığı Saraydüzü Kışla Binası, dönemi yansıtan eserleriyle beraber müzeye çevrilmiş. Atatürk ve arkadaşlarının kullandığı eşyalar ve aslına uygun canlandırmalarla o günlerin ruhu yaşatılmaya çalışılmış. Atatürk’ün Yeşilırmak Nehri kenarında konakladığı 12 gün boyunca yaşanan olaylar da burada belgeleriyle yer alıyor. Dönemin ruhunu çok iyi hissedebileceğiniz bu müzeye giriş ücretsiz. Üstelik müzeyi dilerseniz sanal turla da gezebilirsiniz.
Erzurum – Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
Eski bir yatılı kız okulu olan bu Kongre ve Milli Mücadele Müzesi’ne ait bina, Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapmış, bugün ise müze olarak ziyaret edilebiliyor. Önemli anlara tanıklık etmiş binada, milli mücadele kahramanlarına ait kişisel eşyalar, biyografileri ve kongrenin bildirileri sergileniyor. Binayı gezerken yaşananlara adeta tanıklık ediyorsunuz. Eski Erzurum evleri, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Ulu Cami ve Palandöken Kayak Merkezi de göreceğimiz yerler arasında.
Sivas – Kongre Binası ve Etnografya Müzesi
Atatürk ve silah arkadaşlarına 3,5 ay süreyle hizmet veren bu bina, günümüzde müzeye dönüştürülmüş. 1981 yılına kadar lise olarak kullanılan yapıda bölgeye ait eserler, önemli belgeler, silah koleksiyonu, canlandırmalar ve fotoğraflar eşliğinde zamana yolculuk yapabilirsiniz.
Ankara – Eski Meclis Binası
Ankara Ulus’taki eski meclis binası, milli mücadelenin nasıl zor şartlarda, çetin tartışmalar altında verildiğini daha iyi anlamanız için oldukça önemli. Cumhuriyet bu binadaki küçücük sıralarda hararetli tartışmalar sonrasında 29 Ekim’de ilan edilmiş ve tüm yurtta coşkuyla karşılanmıştı.
Afyon – Kocatepe Anıtı
Atatürk ve silah arkadaşlarının 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’a başladığı Afyon ve bölgesine hakim tepe nokta bağımsızlığımızın da kilit bölgelerinden. Bu tepeye Atatürk’ün dev bir heykeli dikilmiş. 4 ton ağırlığındaki bronz heykelin yüksekliği 7,5 metre. Rotanızda Afyon varsa mutlaka Kocatepe Anıtı’nı ziyaret etmelisiniz.
Anıtkabir
Bu kadar önemli rotalardan sonra cumhuriyet yolculuğunuzu kapatacağınız en iyi yer Anıtkabir. Ulu önderimiz Atatürk’e vefa borcumuzu ödemek, onu anmak, saygı duruşunda bulunmak için yolunuz Anıtkabir’e düşmeli.