SağlıkYaşam

Yaz tatili sünnet için iyi bir fırsat

Sünneti 2 yaşına kadar yaptırın


Türkiye’de dini gerekçeler, dünyada ise sağlık ön planda tutularak yapılan sünnet, erkeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlıyor. Sünnet için en doğru zaman ise doğduktan sonraki ilk iki yıl olarak gösteriliyor

Binlerce yıldır tüm dünyada erkek çocuklarına yapılan bir ritüel olan sünnet, sağlık açısından da avantajları bulunan cerrahi bir işlem. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şükrü Özbek, sünnetle ilgili merak edilenleri anlattı…

Sünnet; oldukça basit cerrahi bir işlem olup hem inançlarımız gereği, hem de sağlık açısından yapılması gereken bir prosedürdür. Öncelikle sünnet derisinin altında salgılanan sıvının birikmesine bağlı olarak meydana gelebilecek ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi şikâyetler önlenmiş olur. Sünnet derisinin yapışıklığına bağlı olarak (fimozis) gelişebilecek idrar yapmaktaki problemler önlenmiş olur ve son olarak da cinsel yolla bulaşan hastalıkların oranında azalma görülür.

YENİ DOĞAN SÜNNETİ 6. AYA KADAR YAPILABİLİR

İdeal sünnet yaşı kaçtır?
2 yaşından önce ve 7 yaşından sonra yapılması, psikolojik travmayı azaltması açısından daha uygundur. Benim tecrübe ve gözlemlerim, doğumdan sonra her yaş grubunda yapılabileceğidir. Burada önemli olan, ailenin çocuğunu buna hazırlamasıdır fakat kişisel önerim; doğumdan sonra fazla zaman geçmeden yapılması yönündedir. Çünkü yeni doğan sünnetinde genital bölgedeki sinir dokuları henüz tam anlamıyla gelişmediğinden çocuk, acı olarak hiçbir şey hissetmeyecek ve psikolojik olarak da bir travma yaşamayacaktır. Yeni doğan sünneti bebeğin 6. ayına kadar yapılabilir.

AİLELER TATİL DÖNEMİNİ TERCİH EDİYOR

Sünnet için önerilen bir mevsim ya da sezon var mı?

Aileler, iyileşme süresi ve çocuğun konforunu da göz önüne alarak okulların tatil olduğu zaman aralıklarını tercih etmektedir; yoksa her zaman ve her mevsim yapılabilir.

KANAMA YOK DENECEK KADAR AZDIR

Sünnette kanama görülür mü?

Biz sünneti yaparken iyi bir kanama kontrolü yapıyoruz böylece artık bandajla bile sarmıyoruz yani kanama yok denecek kadar azdır. Cerrahi bir işlem olduğu için dikiş vardır fakat bu dikişler 2 hafta ile 1 ay arasında kendiliğinden atar. Sünnet sonrası ilk hafta da çocuğu mutlaka kontrole çağırırız.

ÜÇÜNCÜ GÜNDEN İTİBAREN DENİZE GİREBİLİR

Sünnet sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet artık eskisi gibi uzun ve zor olmadığından zaten çocuğu hemen taburcu ediyoruz. Günlük faaliyetlerine de hemen dönebiliyor, 2. günden sonra banyo yapabiliyor, hatta deniz ve havuza bile girebiliyor. Arkadaşlarıyla da istediği gibi oynayabilir fakat burada sadece dikkat edilmesi gereken sünnetli bölgeye darbe almamasıdır. Çocuk, tüm aktivitelerde bu konuya dikkat ederek, serbesttir.

Peki, özel bir bakım?

Çocuğu 2. günden sonra sıcak suya oturtuyoruz. Biraz açmak gerekirse; yara yerinin çabuk iyileşmesi ve ödeminin azalması için bir leğene banyo sıcaklığında su koyuyoruz ve çocuğu sabah, akşam ve gün içinde bir iki defa 10 dakika kadar bu suya oturtuyoruz ve bunu 5 gün devam ettiriyoruz.Böylece kabuk da hızlı dökülüyor ve çocuk daha kısa sürede rutin yaşamına dönebiliyor.