BODRUM MANDALİNASI HASAT FESTİVALİ
Bodrum Ticaret Odası’nın organizasyonuyla Bodrum Belediyesi, Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği ile sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle bu yıl 13.’sü gerçekleştirilen, “Bodrum Mandalinası Hasat Festivali” başladı.
Bitez köy merkezinde düzenlenen festivale Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Eski Bitez Belde Belediye Başkanı İbrahim Çömez, Bodrum Ticaret Odası’nı temsilen Ahmet Aras, Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği Başkan Vekili İsmail Akpınar, Bitez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (BİTAV) Başkanı Mustafa Mengü, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri, turunçgil üreticileri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
Festivalin düzenlendiği alanda Arap Çavuş Kahvesi önündeki konuşmalarda, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ile Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, mandalina ve diğer turunçgiller ailesinin önemine ve korunmasına değindi.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon konuşmasında, Bodrum halkı olarak narenciyeyi yok saymanın mümkün olmadığını ifade ederek, “Bizim aslımız, gerçeğimiz özellikle benim yaş grubunda olanların bugünlere gelmesinde büyük emeği olan bir üründür mandalina. Şimdi Bodrum narenciyesine şöyle bir baktığımızda; ağaçların yaş ortalaması yüz yılın üzerinde olanlar var. Bir de 40 yıl ve 50 yıl arasında olanlar. Biz bu mandalina ağaçları ile beraber büyüdük. Biz bir fiil de bu bahçelerin içinde aktif olarak çalıştık. Özellikle çiftinden gübrelenmesinden çapalanmasına kadar çok büyük çabalar sarf ederek bu ağaçları bugünlere getirdik. Tabi bizler aile olarak da baktığımızda; bizim geçim kaynağımız narenciye bahçelerimizdi. Onun için bizim için ayrı bir yeri var narenciye bahçelerinin. Onları beyaz binalara yenik düşürmemek için de ailecek mücadelemize devam ediyoruz. 20 yıla yakındır belediye başkanı olmama rağmen hiçbir narenciye bahçemize beyaz bina dikmedik. Bizim zamanında yaptığımız yanlışlar oldu ki bunlardan bir tanesi de, bizden sonraki nesilleri mandalina ağacı ile kaynaştıramadık. Bu bizim en büyük yanlışımızdı. Çünkü onların gelişme çağında Bodrum farklı bir boyuta büründü, değişik iş kolları gelişti ve bu konuda faaliyet göstermeye başladılar. Onun için yine bu sevgiyi şu anda gördüğünüz gibi 35 ve üzeri yaş grubu bu sevdayı taşıyor. Gerçekten narenciye benim hayatımda çok önemli. Bugün Bodrum Belediye Başkanı isek abim Ticaret Odası Başkanı ise çocuklarımızın okullarda okumasının altında yatan tek temel narenciye bahçesi. Ama şöyle bir şey de var ki burada bizler narenciye bahçeleri ile büyürken ve bizler çoluk çocuk sahibi olurken maalesef narenciye bahçeleri eksilmeye başladı. Ağaçlar kesilmeye başladı işte burada bütün mesele, narenciyeye eski gücünü tekrardan kazandırabilmemiz. Bunun için de turizmde ‘eko turizm’ dediğimiz özellikle imar planı çalışmalarında bunlara geniş yer ayırarak geniş düşüncelerle ve tecrübeli arkadaşlardan yararlanarak bu narenciye ürünlerinin dışında bu yeşilliğin bu ağaçların bir gelir getirmesi lazım. Çünkü narenciye bahçesine sahip olan arkadaşlarımız, büyük çabalar sarf ediyor ama dönüp ürünü pazarlamaya geldiğimizde maalesef onun karşılığını alamıyoruz. Alamayınca da ne oluyor? Artık yeter yapamayacağım diyor. Zaten çocukların umurunda değil deyip hadi kat karşılığı bir müteahhitte verelim işimize bakalım diyor. Onun için kat karşılığı müteahhitte vermeden önce ben bütün ailelerin bir defa daha eko turizm üzerinde narenciye bahçelerini düşünmelerini istiyorum. Biz bunun için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Plancı arkadaşlarımızla inşallah güzel sonuçlar alacağız. Bu narenciye bahçelerinden farklı boyutta yani turizm konusunda da bir gelir elde edeceğimizi umuyorum” dedi.
Kaymakam Bekir Yılmaz, festivallerin güzel etkinlikler olduğunu özellikle Bodrum gibi turizmi mevsimsel anlamda yaşayan ilçelerde ölü sezonun değerlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Mandalina da biraz önce konuşmacı arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi Bodrum’u Bodrum yapan en önemli değerlerden birisi. Bunu Dursun Bey de ifade ettiler. Hepimizde hakkı var, bizde yok belki ama sizde çok hakkı var. Düğününüzde derneğinizde çocuklarınızın okumasında iş kurmanızda her yerde mandalinanın kazancının hakkı var. Mandalinasız Bodrum Bodrum değildir arkadaşlar. O halde Mandalinamıza sahip çıkmamız lazım. Nasıl sahip çıkacağız? Mandalina bahçelerini koruyacağız. Ekonomik olarak da katkıda bulunacak şekilde hepimize değerlendirerek kazanacağız kurtaracağız. Artık biliyorsunuz rant arttıkça mandalina bahçelerini korumak da zorlaşıyor. Bu anlamda bu festival bu sene önceki yıllara göre daha farklı. İnşallah birazdan mandalina bahçelerine gidip bakıp değerlendireceğiz. Mandalinayı değerlendirme anlamında, ekonomik anlamda, sürdürülebilir olması anlamında mandalina bahçelerini hep birlikte göreceğiz ve nasıl değerlendirilecek hep beraber anlayacağız. Değerli arkadaşlarım. Tabi bir şeyin varlığını sürdürebilmeniz için ekonomik anlamda para kazandırması gerekiyor. Biraz sonra arkadaşlarımızın anlattığına göre mandalina da eko turizm dediğimiz anlamda bir etkinlik faaliyetlerini göreceğiz hep birlikte inşallah. İnanıyorum ki bu yapılan çalışmalar, mandalinanın sürdürülebilmesi ve korunması için ilçemize yararlı olacaktır. Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.
Bitez Belediyesi olarak Mandalina Festivalini başlattıklarını belirten kapanan Bitez eski Belde Belediye Başkanı ve narenciye üreticisi İbrahim Çömez ise “Belediyemizin kapanmasından sonra da bu festivalin devam etmesinde emeği geçen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a teşekkür ederek bu sene ki festivalimizin de hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Katılımcılar daha sonra Bitez’de bulunan bir mandalina bahçesine geçerek mandalina hasadına katıldı. Etkinlikte mandalinanın hangi aylarda ve ne şekilde hasat edildiğine dair bilgiler verildi. Hasadı yapılarak toplanan mandalina sepetleri deveye yüklenerek Bitez köy içine doğru yola çıktı.
Bodrum Mandalinası Hasat Festivalinde vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları birbirinden renkli yiyecekleri ve küçük eşyaları tezgahlarında sergiledi.
Bodrum yöresi halkoyunları ve canlı müzik gösterilerinin de sergilendiği festivalin birinci gününe, hava şartlarının da müsait olmasından dolayı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
“Bodrum Mandalinası Hasat Festivali” 30 Aralık 2018 Pazar günü 12:00 ile 17:00 saatleri arasında devam edecek. Mandalina bahçelerine geziler, söyleyişiler, halkoyunları gösterileri ile yerel sanatçı Mustafa Ergene konserinin de yer aldığı çeşitli etkinlikler ile sona erecek.