“HAYATI SEVİYORUM, KALBİMİ DİNLİYORUM” BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI RASİM ÖZTEKİN İLE KALP YETERSİZLİĞİ SOHBETLERİ İLE DEVAM EDİYOR
- TKD ve Novartis iş birliği tarafından 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde hayata geçirilen bilinçlendirme kampanyası, ünlü oyuncu Rasim Öztekin’in gerçekleştirdiği “kalp yetersizliği sohbetleri” ile devam ediyor. “Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum – Rasim Öztekin ile Kalp Yetersizliği Sohbetleri” adıyla hayata geçen kampanya ile kalp sağlığı konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
- Düzenlenen basın toplantısında, Rasim Öztekin kendi kalp yetersizliği hikâyesini ve proje boyunca yaşadığı deneyimleri anlatırken, TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hakan Altay ise Türkiye’de kalp hastalıkları içinde önemli bir yeri olan kalp yetersizliği hakkında bilgiler aktardı.
İstanbul, 11 Aralık 2017 – 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde TKD ve Novartis iş birliği ile hayata geçirilen ve kalp sağlığına dikkat çekerek kamuoyunda farkındalığı artırmayı amaçlayan “Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum” kampanyası kapsamında, oyuncu Rasim Öztekin ile gerçekleştirilen “Kalp Yetersizliği Sohbetleri” projesi tanıtıldı. Rasim Öztekin ile gerçekleştirilen projede, bir taksinin şoför koltuğuna geçen oyuncu, kalp yetersizliği hastaları olan yolcular ve yakınları ile sohbet ederek onların ilham veren hikâyelerini dinliyor. Hasta ve hasta yakınları ile çekilen videoların kalbinidinlesen.com ve sosyal medya üzerinden yayınlanarak, kalp yetersizliği hastaları ve yakınlarının bilinçlenmesi hedefleniyor.
Oyuncu Rasim Öztekin’in yanı sıra, TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hakan Altay’ın, kalp yetersizliği hastalarının ve hasta yakınlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, proje ile ilgili detaylar anlatılırken, hastalığa yönelik bilgiler de aktarıldı.
Düzenlenen toplantıda TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Hakan Altay Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklar riskinin çok yüksek olduğunu, kalp yetersizliği görülme yaşının ise diğer ülkelere göre 10 yaş daha erken olduğunu belirtti. Türk toplumunda henüz kalp yetersizliği bilincinin gelişmediğini de vurgulayan Altay, yüzde 5’lik bir kesimin yüksek risk altında olduğunu vurguladı.
Altay kalp yetersizliğini ayak bileklerinde şişme, nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikâyetlerle ortaya çıktığını ve kalp performansının azalması sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesiyle oluşan bir klinik tablo olduğunu söyledi.
“Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum – Rasim Öztekin ile Kalp Yetersizliği Sohbetleri”
“Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum – Rasim Öztekin ile Kalp Yetersizliği Sohbetleri” kampanyasıyla, kamuoyunda kalp yetersizliği konusunda farkındalığın oluşturulması hedefleniyor. Hastalığın belirtileriyle ilgili bilgilendirmeye öncelik verilen kampanyada, yaşam kalitesi için kalp sağlığının ne derece önem taşıdığı vurgulanıyor.
Değerli oyuncu Rasim Öztekin taksi şoförü olarak rol aldığı kampanya filmlerinde, kalp yetersizliği hastası olan yolcularla sohbet ediyor. Öztekin yolculara; hastalıklarının seyrini, hayatlarını nasıl etkilediğini, bu etkilerle nasıl mücadele ettiklerini ve hayatta yapmayı çok sevdikleri şeyleri soruyor.
Projeyle ilgili görüşlerini ve deneyimlerini paylaşan Rasim Öztekin: “Kendim de kalp yetersizliği ile mücadele eden biri olarak toplumda bu hastalığın bilinirliğinin artması için tasarlanan bu projede yer aldığım için çok gururluyum. Kalp yetersizliği tedavisinde en önemli adım, kişilerin kalp yetersizliği belirtileri hakkında yeterince bilgiye sahip olmaları ve bu şikâyetleri olanların bir an önce hekime başvurmalarıdır” dedi.
‘Kalp yetersizliğini önlemek mümkün’
TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu üyesi Doç Dr. Hakan Altay kalp yetersizliğinin yaşam boyu devam eden kronik bir hastalık olmasına rağmen, erken teşhis ile sebep olduğu hayati riski azaltmaya yardımcı olabileceğini paylaştı. Kalp yetersizliğinin gelişimini engellemenin, gelişmişse ilerlemesini yavaşlatmanın ve bu hastaların yaşam süresini uzatıp yaşam kalitesini yükseltmenin, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi ile mümkün olabileceğini vurguladı.
Ayrıca çoğu hastada kalp yetersizliği yakınmalarının kontrol altına alınabileceğini ve hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktaları aşağıdaki şekilde paylaşmıştır:
- Doktorunun tavsiyelerine uyulması
- Tuz tüketimini azaltması
- Sigara içmemesi
- Fiziksel aktivitesini sürdürmesi
- Kilolu ise kilo vermesi
- Alkol alımını kısıtlaması
- Günlük kilo takibi yapması
- Ödem açısından dikkatli olması şeklinde özetlenebilir.