SağlıkYaşam

KAHKAHA İLE KALIN

Kahkaha Mucizesi firmaları ile katılımcılarının günlerine gülümseme katan Bengül Arıkan ve Zeynep Ocak kahkaha yogasını anlatıyor…

Kahkaha yogasının felsefesi nedir?

  1. A: Kahkaha yan etkisi olmayan en iyi ilaçtır.

Peki nasıl ortaya çıkmış? 

  1. O: Hintli bir tıp doktoru olan Dr. Madan Kataria tarafından 1996 yılında başlatılmış.

Kahkaha Yogası ile siz nasıl, ne zaman tanıştınız? Sizi bu alanda uzmanlaşmaya yönelten unsurlar neler oldu?

  1. A: 2014 yılında “Nefes Terapisi” üzerine eğitim alırken nefesin en eğlenceli hali kahkahayla karşılaştım ve eğitimini aldım. Kahkaha yogası koşulsuz kahkaha ile yoga nefes tekniklerini birleştiren benzersiz bir egzersiz rutinidir.

Z.O: Kahkaha yogası kişisel gelişim alanlarından biri. 2015 yılında bir yoga stüdyosundaki seansa katıldım ve çok beğendim sonra da unuttum. Daha sonra Bengül’ün bir tanıtım seansında bulundum ve orada vuruldum resmen. Eğitim almak için hemen harekete geçtim. 2016 yılı başında eğitim aldım. Kahkaha gerçekten bir mucize, anda kalmanın, nefes almanın en eğlenceli yolu…

Seanslar nasıl gerçekleşiyor, neler yapılıyor? 

  1. A: Seanslar 4 bölümden oluşuyor. Nefes egzersizleri, eğlenceli oyunlarla kahkaha egzersizleri, kahkaha meditasyonu ve meditasyon

Kahkaha yogasının iyileştirici yönleri nelerdir? Kahkaha yogasına katılan kişilerde meydana gelen değişimler nelerdir?

  1. A: Diyaframımızı kullanarak nefes alırız, bu da vücudumuzdaki oksijen miktarını artırır.
  2. O: Gülerken vücut kimyamız değişiyor. Mutlu olduğumuz için gülmüyoruz, güldüğümüz için mutlu oluyoruz. Biz güldüğümüzde beynimize güldüğümüz sinyali gidiyor ve endorfin, serotonin gibi mutluluk hormonu salgılamaya başlıyor. Böylece kendimizi mutlu hissediyoruz. Stres seviyesi aşağıya düşüyor ve daha akılcı düşünmeye başlıyoruz. Hatta bağışıklık sistemimiz güçleniyor ve daha az hasta oluyoruz.

Kimler neden kahkaha yogası yapmalıdır?

  1. A – Z. O: 7’den 70’e herkes sağlık ve mutluluk için kahkaha yogası yapmalı. Kurumlar, motivasyon ve verimlilik için yapmalı.

Türk insanının bu konuya ilgisinden ve bakış açısından bahsedebilir misiniz biraz? Hak ettiği kadar ilgi görüyor mu sizce?

  1. A: Kahkaha yayılımcıdır, kendimizi gülmemek için zorlasak da bizi içine alır. Kahkahayla karşılaşınca kimse kayıtsız kalamaz.
  2. O: Çok üzücü ama biz kahkaha atmaktan hatta gülmekten çekinen insanlarız. Çok fazla kalıplarımız var. Kendimizi bırakmayı, oyun oynamayı sevmiyoruz.

Bu alanda ilerlemek isteyen kişilere neler tavsiye edersiniz?

  1. A – Z. O: Kahkaha ve nefesi kendi günlük hayatımıza almadan, kendimiz kahkaha olmadan bir şeyler olmuyor. Aslında sadece bu alanda ilerlemek isteyenler için değil, biz herkese bir öneride bulunuyoruz;  sabah kalktığınızda aynaya bakıp ne kadar değerli olduğunuzu hatırlayın ve kendinize kocaman bir kahkaha atın. Gününüz daha güzel geçecek!