BODRUM’DAN KARAYİPLERE GİDİCEK ÖZGÜR BİR RUH ”AKIN AKBALIK”
Yelkene 1977 yılında Karşıyaka Yelken Kulübünde başladım.2002 yılında yat sınıfında yarışmaya başladım. 2002’den beri bine yakın yarışa katıldım. 2011 yılından beri Bodrum’da yelkenli yatçılık eğitmenliği yapıyorum.Hem
Bu yolculuk her zaman hayalimdi. Her yelkenci böyle bir yolu yapmak ister. Kimi fırsat bulur, kimi bulamaz. Ben şanslıyım sanırım. Çıkabilmem için gerekli tüm şartlar oluştu ve 24 Eylül’e geri sayım halindeyim.
Bence bir insan önce denizci sonra yelkenci ve yelken yarışçısı olmalı. Benim sıralamam ise tam tersi oldu. Önce yelken yarışçısı oldum, sonra yelkenci olmak için çalıştım ve nihayetinde denizci olmak için bu yola çıkmaya karar verdim.
Tarih yelken yarışçılarını pek hatırlamaz. Bana göre aslolan denizci olmak ve öğrencilerini edindiği tecrübe ile iyi bir denizci yapmaktır.
Seyahatin ilk bölümünde, yani buradan Laspalmas’a olan etapta, Malta’ya kadar sonrasında cape verde st Lucia arası olan bölümde Raymarine Bodrum yetkili servisi Mustafa AYDOĞDU bana eşlik edecek. Kendisi benim kursiyerimdir.
Orçun Gönen bana Bodrum-St Lucia arasındaki yolda eşlik edecek. Kendisi iyi bir yelkencidir, eksiği olan uzun yol tecrübesini de beraber tamamlayacağız. Orçun Milta Marina’da yat bakım servisliği ve tekne acentalığı ile uğraşıyor. Teknemizin zehirli boyası ve motor bakımlarını da bizzat O yapmıştır.
Laspalmas’dan Capeverde ya da St Lucia’ya kadar yanımda başka bir kursiyerim olan Cenk ORAL olacak. O da camiamızdan bir yelkencidir.
Ümit Tanyüksel foratan firması olarak Laspalmas-St. Lucia arasında bize eşlik edecek.
Karayipler’de muhtelif zamanlarda bana eşlik edecek dostlarım olacak. St Lucia’da herkes tekneden ayrılmış olacak.
Bodrum’dan Emin Ersen, Hale Ersen,Mehmet Atalağ bana eşlik için Karayipler’e gelecek. Ayrıca Tekirdağ’dan öğrencim Ensar Zümre de kısa süreli bizimle olacak. Dönüş yolculuğunda Urla’da diş hekimliği yapan ve aynı zamanda yelkenci olan Ufuk Tiyanşan, Milta Marina’dan Mehmet Akince ve Aydemir Sailor da bana eşlik edecekler.
Rotamı yüzyıllardır esen ticaret rüzgarları ve zamanlarına göre oluşturdum. Emniyetli geçiş yapabilmek için de ARC’yi tercih ettim. Edindiğim izlenimlere göre her hazırlığı kontrol eden ve güvenliği ön plana çıkaran profesyonel bir anlayışları var.Ayrıca ARC’nin marinalarla anlaşmaları,organizasyonları ve hergün bize yol boyunca iletecekleri hava raporları olacak.
Bu da benim gibi güvenliği ön planda tutan bir denizcinin tercihi oldu.
İlk 500 mili ve son 500 mili havadan takip edecekler. Bu konuda önemli eğitimler veriyorlar. Yaklaşık 300 tekne ARC gözetiminde karşıya geçeceğiz.
ARC’nin bize sunduğu iki rotası vardı. Biri Laspalmas-St Lucia diğeri de Laspalmas Capeverde-St Lucia etabı. Biz ikincisini seçtik. Hem daha emniyetli olduğu için hem de ikmal ve bakım için gereken ara verilmiş. Ayrıca Capeverde’yi de kimbilir ömürde bir daha görür müyüz?
Bu seyir için 110 kilodan 68 kiloya indim ve programlı spor yaptım. En son bugün doktor kontrolüne girdim. Tüm değerlerim gayet iyi çıktı. Zaten yelken hergün hayatımda ve yılda 300 gün seyir halindeyim.
Nisan başında evimi boşalttım ve teknemde yaşamaya başladım. En önemlisi gereksiz herşeyi hayatımdan çıkarttım. Minimalist bir hayata geçtim. Zaten 42 kg verince gardrop derdim de kalmadı. Güvenlik malzemesi hariç teknede bir ay boyunca dokunmadığım ne varsa attım. Sadece gerekli malzemeleri teknemde tutuyorum.
Yol ile ilgili tavsiye aldığım, beni yüreklendiren dostlarım oldu. Fakat üzücü olan aba altından sopa gösterip, bu yolu imkansız göstermeye çalışan, bu yolculuğu sadece kendilerinin yapabileceğini düşünen denizcilerle de konuştum.
Sonrasında iyi kötü tüm konuşmaları bıraktım. Çünkü çoğu kirli bilgi içerikliydi. Şimdi teknik konular haricinde hiçbir şey konuşmuyorum. Gerek de yok, yaşayıp göreceğiz.
En çok önem verdiğim konu 9 ay süren teknik hazırlık aşaması oldu. Bu konuda mütevazı olmayacağım. Her malzemenin en iyisi ile teknemi güçlendirdim. Zaten Beneteau First 40 CR uzun direk uzun salma teknem var. Yol için en harika arması olan teknelerden 2012 model ve bakımlı. Tüm yelkenler, tüm arma elden geçti 400 watt güneş enerjisi konuldu 400 amper aküler, ais, radar, epirb-iridium go kısacası gerekli olan herşey kondu ve birçok şeyin yedeği alınıp teknede istiflendi.
Hazırlığımı iyi yaptım ama denizi iyi tanırım. Benim en beklemediğim yerden gol atmaya çalışacaktır yaşayıp göreceğiz.
Bu seyahatte amacım çok basit. Bu tür seyahatleri genelde ya çok zenginler ya da kendilerini Piri Reis’in torunları gibi görenler yapar. Bense sıradan bir adamım ve yelken sevdalısıyım. Ben yaparsam güzel ülkemin bir çok güzel insanı da görür ve yapar diye düşünüyorum. Edindiğim tecrübeleri toparlayıp bu işe gönül verenlere rehber olacak bir kitap hazırlamak istiyorum.
Sponsor bu ülkede en zor bulunan olgu. Sebebi malumudur, üzülerek belirtiyorum; bu spor sadece elitist çevrede yaygın, tabana yayılmazsa sponsor bulamayız. Bu geziler, yelkeni ve denizi toplumla buluşturur, kamuoyu ve takipçi yaratır. Sonrasında denizcilerimiz dünya denizlerinde boy gösterir. o günler de gelecek ve biz inşallah o günler için çalışıp yelkeni anlatıp öğretip, denizci bir toplum olabilmek için gerekli olan kamuoyunu yaratacağız.
Yaklaşık 18.000 dm hedefim var tabii ki logosunu dünya denizlerinde göstermek isteyen her markaya kapım açık. Tek bir marka veya birçok marka olabilir her türlü desteğe açığım.
Yolda devamlı fotoğraf, video ve dron çekimi yapıp basın ile paylaşmak hedefim var. Sosyal medya bu konuda çok önemli bir yere sahip. En güzel anları takip edeceğine inandığım arkadaşlarım ve kendi Instagram sayfam sayesinde bunları paylaşmayı düşünüyorum. Canon bir makina vermeyi taahhüt etti. Onlar da kendi sitelerinde hayat bir macera konseptinde yayınlayacaklar. Belki siz de teveccüh gösterip yayınlarsınız diye umuyorum.
Özetle ülkemi bayrağımı çok seviyorum. Bayrağımızı dünya denizlerinde dalgalandırmak en büyük hayalim. Destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygılarımla.
Akın Akbalık
LİMEBODRUM EKİBİ OLARAK KENDİSİNE BAŞARILAR DİLİYORUZ …BODRUM AŞKINA GÜZEL ANILARLA GERİ DÖNMEN DİLEĞİYLE .