BAŞKAN KOCADON KURBAN BAYRAMINI DEĞERLENDİRDİ
Kurban Bayramı sürecini değerlendiren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’u tercih eden yerli yabancı misafirler başta olmak üzere bayram boyunca hizmet veren işletmeciler ile huzur ortamını korumak için 7/24 görevlerinin başında bulunan güvenlik güçlerine teşekkür etti.
Kurban Bayramı tatili haftasını kapsayan on beş günlük süreçte Bodrum yarımadası, çok sayıda tatilciyi ağırladı. Otellerin doluluk oranları neredeyse %100’e ulaştı. Bayram ile ilgili değerlendirmelerini paylaşan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’un yaklaşık 1 milyon 5 yüz bin kişiyi ağırladığını ifade ederek, “Bayram süresince bütün ulusal basın Bodrum’u yazdı ki çoğu da sizlerin yaptığı haberler. Şöyle bir baktığımızda, 1 buçuk milyon insanı bu bayram süresince Bodrum misafir etti. Tabi özellikle uçak sayılarına baktığımızda müthiş bir artış var hem iç hatlarda hem de dış hatlarda. Bunun yanında Bodrum’a giren araç sayısı 300 binleri buldu. Bu süreç içinde Bodrum yatırımcısı olsun otelcisi olsun ya da Bodrum esnafı olsun, herkesin misafirlerimizi çok iyi bir şekilde ağırladığını görüyoruz. Minimum sayıda şikayet var. Bunun yanında -tabi münferit olayların dışında- kazasız belasız bu tatil sürecini Bodrum atlatmış durumda. Bu da Bodrum’un ne kadar iyi turizm yaptığının göstergesi ama burada önemli olan bir şey de, Anadolu halkının Bodrum’a vermiş olduğu destek” dedi.
Kocadon, katı atık probleminin sadece Bodrum’un problemi olmadığını vurgulayarak devam ettiği konuşmasında, “Bir defa daha vurgulamak istiyorum. Çünkü bu kadar turisti ağırlayan Bodrum’un en fazla ürettiği şeylerden birisi çöp. Rakamlara baktığımızda aşağı yukarı 5 milyon 300 bin kilogram çöp çıkmış tatil sürecinde ve hala katı atık ile ilgili sıkıntılar yaşayan bir bölgeyiz. Herkes bunu Bodrum’un ve Muğla’nın sorunu olarak yansıtmaya çalışıyor. Bu 45 yıldır devam eden bir süreç. Bu süreçte birkaç defa projeler üretildi ama nedense bir türlü hayata geçiremedik. Şunu da unutmayalım ki Türkiye’nin, dünyaya mal olmuş bir isminde böyle bir sorunun yaşanması, Bodrum ve Muğla’nın sorunu olmaktan çıkmıştır. Bu bir ülke sorunudur, Türkiye’nin sorunudur. Bütün belediyelerimiz olsun bakanlıklarımız olsun hükümetlerimiz olsun iş birliği yaparak bir an evvel bu problemi çözmemiz lazım. Şu anda zorlandığımız tek şey, Bodrum’un katı atığı. Bu kadar insana ev sahipliği yapıyoruz bu kadar ekonomiye katkı sağlıyoruz. Şu anda Türkiye’nin geneline baktığımızda da; hem yurtdışı hem de yurtiçi turizmini en iyi yapan yer Bodrum. Çünkü biz hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadan mücadele ediyor, Bodrum’u en iyi şekilde tanıtmaya uğraşıyor ve hedefler koyuyoruz. Yani hedefimizde ‘bu turizm kötü gidiyor, Avrupa’dan turist gelmiyor’ diye ayağımızı Avrupa’dan çekme gibi bir düşüncemiz ve lüksümüz yok. Hala önümüzdeki yılki 30 fuara Bodrum yine katılacak. Türkiye’ye en fazla turist yollayan ülkelerdeki tanıtım fuarlarına büyük stantlar açarak katılacak. Ve Anadolu’ya çıkardığımız tırın bir örneğini de Avrupa’ya çıkarmayı, Avrupa’nın birçok ülkesinde Bodrum tırını dolaştırmayı düşünüyoruz. Bunları yaparken de benim en büyük ricam şudur: Sayın hükümetimiz, değerli devlet büyüklerimiz yüzünü biraz Bodrum’a dönsünler. Türkiye ekonomisine bu kadar katkı sağlayan bir yerin hala katı atık probleminin çözülmemiş olmasını, yapılan projelerin engellenmeye çalışılmasını sadece Bodrum ve Muğla için değil ülkemiz için de bir kayıp olarak düşünüyorum. Onun için güzel Bodrumumuza bu güzel tesisin kazandırılmasını cani gönülden hep beraber isteyelim, istemeye de devam edelim. İnanıyorum ki kısa sürede bu problem çözülecektir.” dedi.
Konuşmasının devamında Başkan Kocadon, basın mensuplarından gelen soruları da yanıtlayarak, “Bodrum’da 1 buçuk milyonun üzerinde misafiri ağırladık. Bu da, Bodrum nüfusunu 160 bin olarak düşündüğümüzde neredeyse on katı ama biz Bodrum olarak hükümetimizden, devletimizden 160 bin kişiye göre bedel alıyoruz. Bunun karşılığında ise on katı insanımıza hizmet ediyoruz. Bu da değişken nüfusun bizim gibi sahil bölgelerindeki belediyelerin ne kadar zor durumda olduğunun ve yorulduğunun göstergesidir. Şu anda Bodrum Belediyesi’nin en büyük gideri; katı atık toplama işi, çöptür. Bunu da burada belirtmek isterim. Ben özellikle bu tatil süreçlerinde, Haziran 15 ile Eylül 20 arasındaki kısımlarda birçok büyükşehirlerimizde toplatılması gereken çöpü Bodrum Belediyesi olarak topluyoruz. Çünkü burada üretiliyor bu çöp. Onun için bu değişken nüfus olan yerlerin bir defa daha gözden geçirilip değerlendirilmesi lazım, sezonlarda hak ettiği ödenekler bakımından. Bu sıkıntılar mevcut büyükşehir yasasından dolayı. Bunu hepimiz görüyor hepimiz yaşıyoruz. Özellikle Bodrum gibi olan maddi manevi özgürlüğünü kazanmış, nüfus olarak ilden büyük olan ilçelere bir statünün gelmesinde her zaman fayda var. Biz Bodrum olarak kendi altyapımızı, birçok düzenlemeleri yapabilecek güçteyiz.” ifadelerinde bulundu.