EFSANE GİTARİST EGBERTO GİSMONTİ GÜMÜŞLÜK’TE KONSER VERDİ
DenizBank ana sponsorluğunda devam eden 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında iki konser vermek için Bodrum’a gelen Brezilyalı gitarist, piyanist ve kompozitör Egberto Gismonti, festival merkezindeki Toprak Ev’de verdiği konserde hayranlarıyla buluştu. Uludağ Premium sponsorluğunda Türkiye’ye davet edilen Egberto Gismonti, geçtiğimiz akşam festival sahnesinde bir gitar resitali verdi. Sanatçı, bir sonraki gün 28 Ağustos Pazartesi akşamı ise saat 21:15’te antik taş ocağında izleyicinin karşısına piyanoyla seslendireceği eserlerle çıkacak.
Müzik serüveni beş dönemle ifade edilen Egberto Gismonti, Gümüşlük’te festival sahnesinde klasikleşmiş eserlerinden oluşan bir seçkiyle hayranlarının karşısında idi. Festival takvimi belirlendiğinden beri hayranları tarafından ilgiyle beklenen Brezilyalı virtüöz Egberto Gimonti, Gümüşlük’te yıldızların altında verdiği konserde, kendi bestelerinden oluşan ve Brezilya müziğini en iyi yansıtacak eserlere yer verdi. Daha önce de Türkiye’ye geldiğini söyleyen Gismonti, Türk insanını çok sıcak ve samimi bulduğunu ve kendini evinde hissettiğini belirterek, “çok güzel bir festival, mekan ve atmosfer gerçekten çok etkileyici, düzenleyenleri tebrik ediyorum” dedi. Türkiye’yi ilk defa 1980’de ziyaret eden Egberto Gismonti, daha sonra 1997’de 7. Uluslararası Ankara Caz Festivali kapsamında bir de konser vermişti.
Yoğun ilgiyle geçen konserin sonunda festival alanını dolduran izleyiciler, Brezilyalı virtüöz Egberto Gismonti’yi ayakta alkışladı. Bodrumlu sanatseverlerin isteği üzerine tekrar sahneye gelen Gismonti, bis yaparak geceyi sonlandırdı.
Sayısız müzisyene ilham kaynağı oldu
Hem gitar hem de piyanoda bir virtüöz olarak kabul edilen Egberto Gismonti, Brezilya yerli halkının geleneksel müziği ve klasik müzik dünyasında, öncüsü Heitor Villa-Lobos’un açtığı yolda eserler veren bir sanatçı olmakla birlikte usta bir doğaçlamacı olarak döneminin sayısız müzisyenine ilham kaynağı olmuş bir müzisyen. Gismonti, gitara getirdiği yenilik ve çalış tekniğiyle de öne çıkan bir sanatçı; altı telli gitarla yetinmeyerek, 10 telli hatta 14 telli gitarlar tasarlayarak ve enstrümanın olanaklarını genişleterek, gitar klavyesini, piyano klavyesi gibi kullanır. Bu teknik, birden fazla kişinin aynı anda çaldığı izlenimi yaratır. Sanatçının, çarpıcı tekniği neredeyse bir orkestranın tüm renklerini içinde barındırır niteliktedir.
70 yılda 70 albüm
Aralık ayında 70 yaşına basacak olan Egberto Gismonti’nin bugüne kadar yayınlanan 70 civarındaki albümü bulunuyor. Dünya çapında sayısız konserler veren Gismonti, ülkemizde daha çok Saksofoncu Jan Garbarek ve Kontrbasçı Charlie Haden’la birlikte oluşturdukları trio ile ve Brezilyalı perküsyon ustası Nana Vasconcelos’la yaptıkları çalışmalarla tanınıyor. Sanatçının ayrıca en önemli toplularının arasında yer alan Academia de Danças’ın yanı sıra Hermeto Pascoal, Elis Regina, John Mc Laughlin ve Alexandre Andrés gibi sanatçılarla da farklı projelerde kayıtları ve konserleri bulunuyor.
Güney Afrikalı gitarist Derek Gripper festival sahnesinde
DenizBank ana sponsorluğunda düzenlenen 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Güney Afrikalı gitarist Derek Gripper’ı 30 Ağustos Çarşamba akşamı saat 20:30’da Gümüşlük sahilindeki Toprak Ev’de konuk edecek. Uludağ Premium’un sponsorluğunda bu yıl Suda/Kumda Konserleri serisinde sahneye çıkacak olan Derek Gripper daha önce de iki defa festival programında yer almış, birer konser vermişti.
Afrika’nın geleneksel müziğine yeni ve heyecan verici bir boyut katan Derek Gripper, dünyanın birçok yerinde konserler veren, izleyicisinden övgüler alan bir sanatçı olarak son yıllarda müzik otoritelerinin de dikkatini fazlasıyla üstünde topluyor. Gripper, 2013’de 10. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin konuğu olmuş ve Gitarist-Besteci Carlo Domeniconi ile birlikte antik taş ocağında bir konser vermişti. Geçtiğimiz yıl da festivale konuk olan sanatçı kendine ülkemizde bir hayran kesimi şimdiden yaratmış bulunuyor. Gripper ayrıca Gümüşlük Festival Akademisi kapsamında 31 Ağustos’a kadar devam edecek Gitar Masterclassına da Egberto Gismonti ve Erdem Sökmen’le birlikte eğitmen olarak katılacak.
Kendini ve müziğini sürekli yenileyen bir sanatçı
Müzik otoritelerinin “Genç Capetown’lı gitarist dünyanın en iyileri arasında dikkat çekiyor” şeklinde yorumladığı Derek Gripper, altı yaşında başlayan müzik serüvenine gençlik yıllarında yeni arayışlarla gittiği Hindistan’da devam etmiş. İlham kaynağını bu ülkenin güneyinde bulan sanatçı, bölgenin geleneksel ‘karnatik’ müziği üzerine kendini geliştirir. Ülkesine döndükten sonra edindiği bilgi ve deneyimi gitara odaklayarak yeni açılımların peşine düşen sanatçı, Olivier Messiaen’ın çok katmanlı müziğine, Steve Reich’in Afrika’dan etkilenmiş yapısallığı kadar da J.S. Bach’ın müziğinin gitar için uyarlamalarına ilgi duyar. Gripper, bu sırada Cape Town’lı caz trompetçisi Alex van Heerden ile tanışınca yaptığı araştırmaları Güney Afrika’nın müziğinde yeni yollar bulmak için kullanılabileceğini anlar.
Güney Afrika müziğini yeniden biçimleyen ve birçok çığır açan albümler, özellikle ve ekseriyetle Alex van Heerden ile yaptığı düşsel Sagtevlei albümünden sonra Derek Gripper, farklı bestecilerin müziğini repertuarına dahil etmeye başlar. Gripper’in “zamanımızın Heitor Villa Lobos’u” dediği Brezilyalı Egberto Gismonti’nin müziğine duyduğu heyecan, müzisyenin gitar müziğini uyarlama projesini doğurur. Derek Gripper’in Egberto Gismonti’nin müziğinin kaydı olan “The Sound of Water” adlı albüm 2012’de Güney Afrika Müzik Ödülü için yılın en iyi klasik ve enstrümantal albümü olmaya aday gösterilir.
Mali’nin Kora eserlerini gitara uyarladı
Derek Gripper’e Batı Afrika’da çalınan 21 telli bir arp-lavta olan kora hediye edilince sanatçı, geleneksel Mali kora bestelerini öğrenerek çalgının, çalma tekniklerini araştırmaya başladı. İki yıl sonra büyük bir buluşla geri döndü: İspanyol Rönesans lavtasının (vihuela) basit dokusal dilini kullanarak büyük Mali kora sanatçısı Toumani Diabate’nin olağanüstü karmaşık kora bestelerini, orijinal icraların tek bir notasını atlamadan altı telli gitarda çalmayı başardı. Derek Gripper’in, Afrika’nın en büyük müzisyenlerinin eserlerinin uyarlamalarını temel alarak bir Afrika klasik gitar repertuarı yaratma projesi giderek büyüyen üstün bir Afrika Gitar uyarlamaları derlemesine dönüştü. Bu süreç sonunda 2012 yılında Derek Gripper’in solo gitar için Mali müziği kaydı olan “One Night on Earth: Music from the Strings of Mali” adlı albüm müzik marketlerde yerini aldı.
Derek Gripper Hollanda, Danimarka, İngiltere ve İrlanda, İsveç Almanya, İsviçre, Brezilya, Hindistan, Namibiya, Zimbabve ve Güney Afrika’nın her yerinde solo konserler verdi. Xhosa icon Madosini, tabla ustadı Udai Mazumdar, Güney Afrikalı trompetçi/besteci Alex van Heerden, Güney Afrikalı kontrbasçı Brydon Bolton, spontane çello ve performans sanatçısı Francois LeRoux (TheHa!Man), Güney Afrikalı trompetçi Marcus Wyatt, Gallerli gitarist Gerard Cousins, ve sekiz telli gitar üstadı İrlandalı Redmond O’Toole gibi isimlerle çalıştı. Ayrıca Derek Gripper, bir Montessori öğretmeni olarak 2006 yılından beri bu çalgının yöntemlerini temel alan bir gitar eğitim yöntemi geliştirmektedir. Montessori Gitar Metodu artık müzik atölyelerinde, kitaplarda ve nota ile eğitici malzemelerin özgün dizilerinde de sunulmaktadır.
Festivalin sponsorları:
14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin ana sponsoru DenizBank. Kumda ve Suda konserlerinin sponsorluğunu Uludağ Premium üstlenirken, etkinlik ve eğitim sponsorluğunu üstlenen Bosch, Gümüşlük Festival Akademisi konserlerine destek veriyor. Liba Laboratuarları A.Ş., etkinlik sponsoru olarak festivalin açılış ve kapanış konserlerine katkı sağlıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi, festivalin kurumsal sponsorları arasında yer alırken; THY, festivalin resmi ulaşım sponsorluğunu; Arion Resort Hotel konaklama sponsorluğunu; Çağdaş Holding, festival merkezi sponsorluğunu ve Piernet ise sosyal medya sponsorluğunu üstleniyor. Ayrıca Julius Meinl Coffee, Mas Matbaa, Off Gümüşlük ve Soğan Sarmısak, festivalin servis sponsorları arasında yer alıyor.
Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.
Biletler, Festival Merkezi, Gümüşlük sahili (iletişim: 0 537 577 85 07 – 0 252 394 41 61) ve Biletix’den temin edilebilir.
www.gumuslukfestival.org
info@gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfest
- Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 2017 Programı
26 Temmuz – Gilles Apap – Keman & Myriam Lafargue – Akordeon (Fransa) – Taş Ocağı
28 Temmuz – GFA Keman Konseri – Toprak Ev
29 Temmuz – Dilbağ Tokay – Viyolonsel & Eren Levendoğlu – Piyano (Türkiye) – Taş Ocağı
31 Temmuz – Viyolonsel GFA Konseri – Toprak Ev
1 Ağustos – Tord Gustavsen (Norveç) – Festival merkezi, sahil
4 Ağustos – Begoa Ensemble (Türkiye) – Taş Ocağı
8 Ağustos – Emin Fındıkoğlu Quartet – Festival merkezi, sahil
10 Ağustos – Alp Ersönmez ‘Yazısız’ feat Erik Truffaz – Eklisia
15 – 19 Ağustos – 4. Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması – Toprak Ev
18 Ağustos – Ilya Itin – Piyano (Rusya) – Taş Ocağı
20 Ağustos – GFA Piyano Konseri – Toprak Ev
22 Ağustos – Romano Pallottini – Piyano (İtalya) – Taş Ocağı
24 Ağustos – Mauricio Vallina – Piyano (Küba) – Taş Ocağı
25 Ağustos – GFA Piyano Konseri – Toprak Ev
26 Ağustos – Erdem Sökmen & Hasan Meten – Gitar Duo (Türkiye) – Toprak Ev
27 Ağustos – Egberto Gismonti – Gitar (Brezilya) Toprak Ev
28 Ağustos – Ebgerto Gismonti – Piyano (Brezilya) Taş Ocağı
30 Ağustos – Derek Gripper – Gitar (Güney Afrika) Toprak Ev
31 Ağustos – GFA Flüt Konseri – Toprak Ev
01 Eylül – Bülent Evcil (Türkiye) & Raffaele Trevisani (İtalya) – Flüt Duo & Paola Girardi – Piyano (İtalya) – Taş Ocağı
04 Eylül – Gülsin Onay – Piyano (Türkiye) – Taş Ocağı